O echipă de specialişti de la London Sleep Centre spune că studiile au demonstrat că alcoolul perturbă ciclul normal al somnului. Mai mult, consumat în mod constant, alcoolul poate duce la insomnie, afirmă aceştia citaţi de bbc.co.uk.

"Unul sau două pahare de alcool ar putea să-ţi confere o stare de bine pe termen scurt, însă, dacă este consumat constant înainte de culcare, alcoolul poate cauza probleme semnificative. Aşa că, dacă ai băut seara, este mai bine să laşi să treacă o oră sau două până ce mergi la culcare, pentru ca o parte din alcool să fie eliminată din organism", spune doctorul Irshaad Ebrahim, director medical la London Sleep Centre şi co-autor al studiului, care a fost publicat în revista Alcoholism: Clinical & Exxperimental Research.

Acesta a adăugat că, în cazul unui consum constant de alcool înainte de culcare, se poate ajunge la dependenţă. De asemenea, unul dintre efectele "minore" este reprezentat de faptul că aceia care consumă alcool seara ajung să sforăie în timpul nopţii.
Citeşte şi: Dezgustătoare pentru ceilalţi sau dăunătoare pentru tine: Obiceiurile nesănătoase de care trebuie să scapi

"Alcoolul poate să înăbuşe respiraţia, aşa că aceia care nu sforăiau înainte se transformă rapid în persoane care sforăie, iar cei care sforăiau înainte de a consuma alcool în mod constant pot ajunge să se confrunte în timpul somnului cu apneea (oprire temporară a respiraţiei, n.r.)", a adăugat specialistul.

Autorii cercetării au spus că, pentru obţinerea acestor date, au analizat în detaliu un număr de 20 de studii în acest domeniu şi au descoperit astfel că alcoolul pare să modifice somnul în trei feluri.

În primul rând, accelerează instalarea stării de somnolenţă. Al doilea efect nesănătos este acela că somnul este prea profund. Aceste două schimbări - care sunt identice cu efectele medicamentelor antidepresive asupra oamenilor - ar putea fi contestate, însă explică de ce unii oameni care au insomnie consumă alcool.

Specialiştii sunt de părere însă că al treilea efect al consumului de alcool înainte de culcare - fragmentarea somnului în cea de-a doua parte a nopţii - este cel mai puţin plăcut. Alcoolul reduce timpul petrecut în REM (rapid eye movement/ mişacrea rapidă a ochilor în timpul somnului), faza somnului în care se produc cele mai numeroase şi cele mai intense vise. "Din această cauză, somnul este mai puţin odihnitor", a mai spus doctorul Ebrahim.