De-a lungul timpului, au existat întotdeauna oameni care au purtat barbă, însă ceea ce este diferit în prezent față de trecut e varietatea foarte mare a acestora. Dacă în alte perioade, singura alegere în privința bărbii era dacă să fie lungă sau scurtă, în prezent, pe lângă lungime, există numeroase forme, precum și stiluri din care poți alege, dacă te hotărăști să adopți un asemenea look. 

În plus, progresele tehnologiei din ultimul deceniu ne-au adus o diversitate mare de aparate de bărbierit performante, care fac acest proces mai ușor și mai rapid decât oricând. Astfel, în doar câteva minute poți schimba radical aspectul bărbii tale. Singurul lucru care îți rămâne de făcut este să alegi ce tip de barbă vei purta. Iată cum o poți alege pe cea potrivită pentru fizionomia feței tale:

Pentru o față cu formă pătrată

Forma pătrată a feței este caracteristică bărbaților cu au un maxilar pronunțat, o frunte lată și înaltă și obraji puternici. Fizionomia celor cu o față pătrată le conferă acestora un look puternic și masculin, ce poate fi accentuat foarte bine cu o barbă potrivită. Pentru aceștia este recomandată o barbă scurtă în laturile feței, dar ușor prelungită sub bărbie, astfel încât să-i ofere un aspect rotunjit în partea de jos, suprapunându-se peste forma pătrată a feței.

Pentru o față cu formă rotundă

Bărbații cu o formă rotundă a feței se remarcă prin obrajii lați și circulari, cu un maxilar și o frunte care se îngustează gradual. Bărbații cu o față cu formă rotundă își pot îmbunătăți foarte mult look-ul cu o barbă. Aceasta îi poate ajuta să-și mărească vizual lungimea feței și să creeze o imagine de structură de-a lungul liniei maxilarului. Pentru cei cu o față rotundă ar putea fi potrivită o barbă tunsă scurt în laturi, dar prelungită sub maxilar. De asemenea, pentru a crea iluzia de îngustare a feței, barba ar trebui să se subțieze gradual, până în zona de centru, în forma unei case inversate.   

Pentru o față cu formă ovală

Cei care au o față cu formă ovală se diferențiază prin obrajii înguști, o frunte oarecum înaltă și o bărbie rotundă, ce se îngustează gradual. Proporțiile și caracteristicile echilibrate ale acestei fizionomii oferă numeroase oportunități foarte bune de stilizare. Pentru aceștia regulile sunt mult mai relaxate, întrucât forma feței se potrivește foarte bine cu o varietate de stiluri. Cu toate acestea, ar trebui evitat un lucru și anume să nu lași barba să crească prea mult în zona obrajilor, pentru a evita un look prea rotunjit.

Pentru o față cu formă triunghiulară

Persoanele cu fața în formă triunghiulară sunt caracterizați printr-un maxilar puternic, obraji înguști, precum și o bărbie pronunțată, care se îngustează. De asemenea, aceștia au o frunte oarecum îngustă, dar în același timp înaltă. Cu o barbă potrivită, forma triunghiulară poate fi stilizată pentru a evoca forță și autoritate, utilizând linia puternică a maxilarului. Pentru bărbații cu o față în formă triunghiulară ar fi potrivită o barbă bogată, dar menținută foarte atent, care să se îngusteze treptat în partea de jos, în contrapondere cu fruntea. Forma bărbii nu ar trebui să urmărească linia maxilarului, ci mai degrabă să atenueze o parte din trăsăturile mai pronunțate ale acestuia. 

Sursă foto: Shutterstock