Un robot care seamănă cu o banală jucărie de plajă gonflabilă, dar care este în realitate "un dispozitiv patruped" flexibil capabil să se coloreze în diverse nuanţe, pentru a se camufla mai bine sau pentru a-şi semnala prezenţa, a fost creat de cercetătorii americani.

Potrivit creatorilor săi de la Universitatea Harvard, finanţaţi de un program de cercetare al armatei americane, un astfel de "robot moale" ar putea, de exemplu, să aibă diverse aplicaţii chirurgicale sau să ajute echipele de salvare să găsească mai repede victimele unor catastrofe.

George Whitesides şi colegii săi au copiat structura calamarilor şi a stelelor de mare pentru a construi un robot din silicon, lung de aproximativ 13 centimetri, capabil să se deplaseze umflând şi dezumflând alternativ structura ei în formă de "X".

Ei s-au inspirat de această dată din natură pentru a-şi echipa prototipul cu capacitatea de a-şi schimba culoarea prin umplerea cu diverse cerneluri a unor tuburi microscopice care îi parcurg "pielea".

"Atunci când am început să lucrăm la aceşti roboţi flexibili, ne-am inspirat din organismele moi, precum caracatiţele şi calamarii.

Una dintre caracteristicile fascinante ale acestor animale este capacitatea lor de a-şi controla apariţia şi asta ne-a dat ideea de a explora acest domeniu al «coloraţiei dinamice»", a explicat Stephen Morin, autorul principal al studiului, publicat, joi, în revista americană Science.

Graţie mai multor reţele de vene suprapuse în structura de silicon a robotului, cercetătorii injectează diverse combinaţii de vopseluri care îi permit acestuia să fie confundat cu mediul înconjurător, jucând pe cartea contrastelor, de exemplu.

Ei pot şi să influenţeze temperatura fluidelor care sunt pompate, pentru a-l face să devină vizibil sau invizibil în spectrul infraroşu sau să injecteze un lichid fluorescent pentru a-l face să strălucească în întuneric.

Chiar dacă viteza de deplasare a robotului este de doar 40 de metri pe oră, cercetătorii americani consideră că acesta "este un prim pas" încurajator în imitarea capacităţii de camuflare a cefalopodelor.

Ei consideră că această tehnică va putea fi aplicată şi pe clasicii "roboţi duri".