Mulți fani ai genului ascultă cam aceiași 10-20 de rapperi care și-au croit drum până în vârf. Pe lâgă ei – mulți copiatori, pe care, dacă vrei să fii blând, îi poți numi cu emfază epigoni. De regulă, rapperii americani domină toate topurile muzicale ale genului, iar când vine vorba de bani, ei bine, soarta i-a avantajat pe cei care au avut cel mai bun marketing.

Iată care sunt cei mai bogați 10 rapperi din lume în acest moment și ce averi au reușit să strâgă din muzică!

În 2019, revista Forbes arăta cu degetul spre 5 artiști hip-hop, pe care i-a numit „viitorii miliardari ai lumii”. În decurs de un an acest lucru s-a întâmplat, unii dintre ei chiar intrând în rândul bogaților lumii. Dar să începem cu cei mai „săraci”.

Locul 10

Lil Wayne: avere 150 de milioane $

Lil Wayne, sau Dwayne Michael Carter Jr pentru cei care fac parte din anturajul lui, a făcut primii pași în muzică la vârsta de 13 ani. Atunci a semnat cu casa de discuri Cash Money Records, devenind cel mai tânăr artist al ei. Acum, la 37 de ani, se poate lăuda cu 13 albume de studio și cu peste 15 de milioane de discuri vândute. 

În martie 2011 a vorbit pentru prima dată despre retragerea din activitate, dezvăluind că se va lăsa de muzică la vârsta de 35 de ani. Motivul: are 4 copii și i se pare egoist să se gândească mai mult la cariera lui decât la puștii săi. The Carter V, care a fost lansat în 2018, ar fi trebuit să fie ultimul său album. Însă, în 2020 a mai scos unul: Funeral. O continuare a albumului Rebirth din 2010, Funeral conține și piesa Bing James, care are 24 de secunde de „liniște”, în memoria lui Kobe Bryant.

Locul 9

Ice Cube: avere 160 de milioane $

Veteranul Ice Cube, care s-a remarcat și în filme, atât ca actor, cât și ca producător și scenarist, a scos 10 albume de studio. În vârstă de 51 de ani, Cube face parte din generația veche de rapperi, al căror drum până la succes a fost anevoios. În 1996 a format un trio cu Mack 10 și WC, în încercarea de a restabili orgoliul rănit al rapperilor de pe Coasta de Vest, neglijați de presa din SUA.

Rezultatul acestei colaborări a fost albumul Bow Down, care a primit certificarea Platinum din partea Recording Industry Association of America. La fel de apreciate au fost și albumele sale solo AmeriKKKa’s Most Wanted (1990) și Death Certificate (1991).

Ice Cube a câștigat mulți bani și din filmele în care a jucat, dar și datorită propriului brand de îmbrăcăminte – Solo by Cube.

Locul 8

Usher: avere 180 de milioane $

Usher Raymond IV a făcut carieră în muzica rap, cântăreț și compozitor, dar și ca actor și dansator. Primul său single care a ajuns pe locul 1 în topul Billboard a fost Nice&Slow. Însă a dat lovitura în 2001, cu cel de-al treilea album, botezat 8701, care s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare. Succesul la public i-a adus și două premii Grammy, în 2002 și 2003. 

De-a lungul carierei a reușit să vândă peste 23,8 milioane de discuri și peste 38 de milioane de piese în mediul digital, doar în SUA. La sfârșitul anului 2009, Billboard l-a numit „la doilea cel mai de succes artist al deceniului”.

În 2017, Usher a fost implicat într-un scandal de proporții, după ce mai multe femei l-au învinuit pentru contractarea unei boli cu transmitere sexuală: herpes genital. Două dintre ele au renunțat la acuzații după ce s-au înțeles cu artistul, iar procesele au fost anulate. Însă, acest scandal l-a costat pe Usher mariajul. Soția sa, Grace Miguel, a cerut divorțul. În martie 2018, cei doi au transmis presei o declarație comună, în care au anunțat separarea.   

Locul 7

Drake: avere 180 de milioane $

Drake (33 de ani) și-a început ascesiunea ca actor de televiziune, în seria Degrassi: The Next Generation. Abia în 2007 a făcut pasul către muzică, unde s-a simțit ca peștele în apă. A avut succes uriaș cu primul album lansat – Thank Me Later (2010), care l-a propulsat pe locul 1 în Billboard 200. La fel de bune au fost și albumele care au urmat – Take Care (2011) și Nothing Was The Same (2013). Al patrulea album, Views (2016), a „încremenit” vreme de 13 săptămâni consecutive pe locul 1 în topul Billboard 200.

Este unul dintre cei mai apreciați artiști din SUA, cu peste 170 de milioane de piese vândute și cu cele mai multe piese aflate în top 10 al clasamentului Billboard 100 (la egalitate cu Madonna).

Locul 6

Master P: avere 200 de milioane $

Percy Robert Miller, cu nume de scenă Master P, a strâns o avere considerabilă în cariera sa de artist rap începută în 1989. A captat atenția la mijlocul anilor ’90 cu trupa sa de hip hop, TRU, dar și cu cel de-al cincilea album solo – Ice Cream Man. În total, a lansat 15 albume de studio.

Banii au început să curgă neîncetat, iar în 1998 Master P a fost inclus de revista Forbes pe lista celor mai bine plătiți 10 artiști, cu venituri estimate la 56,5 milioane de dolari. În 2009, veniturile sale ajunseseră la 661 de milioane de dolari, la acea dată fiind considerat cel mai bine plătit artist hip hop.

În afară de muzică, Master P (50 de ani) este un mare fan al baschetului. La sfârșitul anilor ’90 juca pentru două echipe din NBA – Charlotte Hornets și Toronto Raptors. Azi, artistul deține propria ligă de baschet, neafiliată NBA: Global Mixed Gender Basketball. Aici joacă femei și bărbați, indiferent de vârstă și culoarea pielii, în aceeași echipă. Jucătorii sunt plătiți la fel, iar antrenorii lor sunt atât femei, cât și bărbați.

Locul 5

Eminem: avere 230 de milioane $

Marshall Bruce Mathers III (47 de ani), pe care toată lumea îl știe după numele de scenă, este fără îndoială unul dintre cei mai apreciați rapperi ai secolului XXI. La începutul carierei sale a impresionat cu EP-ul Slim Shady (1997), care l-a adus aproape de Dr. Dre și casa lui de discuri. Datorită colaborării cu Dr. Dre, Eminem a înregistrat unele premiere pentru un rapper alb.

Piesa sa Lose Yorself, de pe coloana sonoră a filmului 8 Mile, a câștigat Oscarul la categoria Cântec original, în 2003. Eminem a devenit atunci primul artist hip hop care a reușit această performanță. Revista Billboard l-a numit „artistul deceniului” în perioada 2000-2009, surclasându-l pe Usher.

Cele 15 premii Grammy, 17 premii Billboard, Oscarul pentru cel mai bun cântec original și premiul MTV Europe Music Global Icon fac din Eminem un artist hip hop care își merită locul în topul preferințelor fanilor muzicii rap.

Locul 4

Dr. Dre: avere 820 de milioane $

Ajuns la o vârstă respectabilă, Dr. Dre (55 de ani) a dezvăluit că nu se mai teme de nimic, în afară de Dumnezeu și Fisc. Îl credem pe cuvânt, având în vedere impresionanta avere pe care a acumulat-o de-a lungul vieții. Dr. Dre a făcut bani din propria muzică, însă s-a îmbogățit descoperind și lansând sau ajutând alți artiști hip hop. Este de notorietate faptul că el a avut o influență importantă în parcursul profesional al lui Eminem, însă „doctorul” a ajutat și alți rapperi, precum Snoop Dogg, 50 Cent, Xzibit, Kendrick Lamar și 2Pac.

Banii lui provin și din casele de discuri pe care le-a deținut sau încă le deține, dar și din aparițiile în anumite filme și din propriile afaceri care nu au decât indirect legătură cu muzica. De exemplu, în 2008, Dr. Dre a lansat primul său brand de căști audio – Beats by Dr. Dre. În 2014, compania sa a fost cumpărată de Apple pentru suma de 3 miliarde de dolari. La vremea respectivă, Dre ajunsese cel mai bogat rapper din lume.

Locul 3

P. Diddy: avere 885 de milioane $

Cândva cel mai bogat dintre artiștii hip hop, P. Diddy (50 de ani) trebuie să să mulțumească cu acest loc de pe podium. Rapperul s-a trezit în lumea producției muzicale înainte să cunoască faima ca artist rap. În 1993 a fondat propria casă de discuri, Bad Boy Entertainment, cu ajutorul căreia a lansat rapperi ca Craig Mack și The Notorious B.I.G. După ce a cunoscut succesul cu artiștii săi, P. Diddy s-a concentrat pe propria carieră solo. 

A ieșit la rampă în 1997 cu albumul de debut No Way Out, certificat Platinum de 7 ori și distins cu premiul Grammy. A lansat încă 3 albume înainte să formeze grupul Dirty Money (Dawn Richard și Kalenna Harper), pe care l-a manageriat până în 2012, când s-a destrămat.

P. Diddy și-a rotunjit veniturile cu mai multe branduri de îmbrăcăminte, parfumuri, restaurante și băuturi spirtoase, lansate sub numele lui.

Locul 2

Jay-Z: avere 1 miliard $

Shawn Corey Carter, pe scurt Jay-Z, este soțul lui Beyonce din 2008. La vremea respectivă, rapperul era deja o celebritate. În vârstă de 50 de ani, Jay-Z a ieșit cu primul său album în 1996. Reasonable Doubt a debutat pe locul 23 în Billboard 200, însă a fost considerat de mulți fani cea mai bună operă a sa. Cele 14 albume muzicale lansate până acum i-au adus nu mai puțin de 22 de premii Grammy, cea mai mare performanță stabilită de un rapper.

Mai mult, Jay-Ze deține recordul pentru cele mai multe albume (14) clasate pe locul 1 în topul Billboard 200. În 2017 a devenit primul rapper inclus în Songwriters Hall of Fame. În iunie 2019 a devenit, oficial, miliardar în dolari, primul rapper care atinge acest plafon.

Locul 1

Kanye West: avere 3,3 miliarde $

În aprilie 2020, Kanye West a fost declarat de revista Forbes miliardar, însă vestea nu a putut decât să-l enerveze pe rapper. Soțul lui Kim Kardashian a reacționat, dezvăluind că a atins această performanță încă de anul trecut, dar că „specialiștii” revistei nu au vrut să-l includă în topul lor. 

Kanye West era deja plin de bani când a intrat într-un parteneriat cu Adidas pentru crearea unei linii de pantofi sport care să poarte și amprenta muncii lui West. Asocierea acestor două branduri de succes îi aduc lui West încasări de sute de milioane de dolari pe an. Conform lui rapperului, care este și designer vestimentar, brandul de pantof sport Yeezy valorează deja 4 miliarde de dolari.

Revenind la muzică, Kanye West s-a lansat la începutul anilor ’90 ca producător și s-a remarcat câțiva ani mai târziu când l-a ajutat pe Jay-Z să-și resusciteze cariera. Succesul înregistrat cu albumul The Blueprint al lui Jay-Z l-a convins pe Kanye să insiste pe cariera de producător muzical.

În postura de artist hip hop nu a avut prea mult succes, la început. Casele de discuri nu lucrau cu el fiindcă nu avea acea imagine „gangsta” care se cere de la un rapper. Debutul său s-a produs în urma unui accident de mașină provocat de el, în octombrie 2002. Incidentul, care i-a distrus maxilarul și l-a lăsat pe celălalt șofer fără picioare, l-a inspirat să creeze piesa de debut Through the Wire

După 9 albume de studio și alte 3 rezultate din colaborări, se poate spune că Kanye West este un rapper în adevăratul sens al cuvântului. 

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Facem Level – episodul 6: George Piștereanu, înapoi la sălile de net pe Counter-Strike 1.6