Jose Mujica este cunoscut drept "cel mai sărac" preşedinte din lume datorită modului său minimalist de viaţă şi a contribuţiilor sale către acte de caritate.

Liderul Uruguayului a dat o bancnotă de 100 de peso (aproximativ 4 dolari) unui bărbat sărac care i-a cerut o monedă în timp ce preşedintele acorda un interviu unui post TV din Montevideo, informează Huffington Post.

”Nu am monedă, dar nu plânge”, i-a spus Mujica bărbatului care se afla printre reporteri şi cerea bani.

”Vreau să fiţi preşedinte pe viaţă!” a fost replica celui care a primit banii din partea preşedintelui. ”Nu, nu”, a răspuns Mujica, în timp ce reporterii care au asistat la scenă au început să râdă.

Fost membru în guerrilla marxistă, preşedintele Uruguayului îşi donează 97% din salariu, conduce un Volkswagen Beetle din 1987, vinde flori împreună cu soţia sa în propria casă, o locuinţă modestă din Montevideo pe care nu a schimbat-o pentru palatul prezidenţial.

"Nu am nevoie de multe. Trăiesc exact cum trăiam şi când nu eram preşedinte - în acelaşi cartier, în aceeaşi casă, în acelaşi fel. Şi sunt un republican".

Jose Mujica trăieşte asemenea majorităţii pentru că majoritatea poporului a fost cea care l-a votat, îşi motivează el stilul de viaţă, adăugând că din punct de vedere moral nu are dreptul de a trăi ca o minoritate în ţara sa.