Dacă n-ai un stilist vestimentar, nu e o scuză că te-ai îmbrăcat nepotrivit la un eveniment unde trebuia să fii „țiplă”. Da, am pățit-o de câteva ori. Tu nu? Ba da, crede-mă! Dar, poate, nu ți-a păsat. Pentru cei cărora le pasă cum se prezintă la un eveniment care contează pentru ei, creatorul de modă Cătălin Botezatu a pregătit câteva ponturi. Salvează undeva acest articol! S-ar putea să-ți fie de folos.

Așadar, cu ce începem? A, da...

Portofele, telefoane

Cea mai mare și cea mai urâtă greșeală, indiferent că ești în blugi sau în costum de seară, sunt bărbații care își îndeasă în buzunare telefoane mobile, portofele etc... Se vede foarte urât. Pentru asta există borsetele. Sigur, să nu mergem în direcția efeminării, dar niciodată nu vă ticsiți buzunarele cu telefoane și portofele”, spune Cătălin Botezatu, recent întors de la Cannes, unde a fost premiat în cadrul unei gale a oamenilor de succes.

Cravată

Dacă obișnuiești să folosești cravata, află că acest accesoriu trebuie să fie suficient de lung astfel încât să ajungă până la nivelul curelei pantalonului. Chiar dacă cravata de mai jos e cam lată pentru gustul meu, cam așa trebuie să fie de lungă.

Curea

Dacă tot am vorbit de curea, ei bine ea poate să lipsească de la pantaloni. E cazul evenimentelor formale, cu dress code pretențios, unde poți alege o pereche de bretele sau un brâu. Dacă pantalonii cad de pe tine, schimbă-i, dar nu pune curea!

Cureaua la ținutele formale este o greșeală vestimentară. Ea este permisă doar la ținute casual sau business. 

Pantaloni

Pantalonii nu trebuie să fie atât de lungi încât să facă falduri peste pantofi. A apus era pantalonilor care ajung până la călcâi.

Șosete

Șosetele scurte sunt cele mai dizgrațioase. Când stai picior peste picior și ți se vede părul de pe membre e urât. Sfatul meu: purtați șosete lungi, tipic italienești, astfel încât să nu fiți dizgrațioși. Șosetele se pot asorta pe culoare și cu pantofii, și cu pantalonii. Nu există o regulă, dar este în funcție de îmbrăcămintea pe care o abordezi”, mai spune Cătălin Botezatu.

Sacouri

O piesă vestimentară de înaltă clasă, indiferent de eveniment, sacoul are o regulă esențială de purtare. El se poartă păstrând nasturele de jos deschis. Când atmosfera se mai destinde, poți deschide și cel de-al doilea nasture. Azi, la modă sunt sacourile scurte, cu doi nasturi, în detrimentul celor mai lungi, cu trei nasturi.

Cămașă

Cămășile nu ar trebui să lipsească din garderoba bărbaților. Totuși, pentru unii dintre noi sunt doar „accesorii” de ocazie. De aceea, la ocazii speciale nu știm cum să le purtăm. De exemplu, care e secretul cămășilor cu butoni? 

La cămășile cu butoni, nu lăsați niciodată manșeta să iasă afară mai mult de două degete”, mai spune Botezatu.

Bijuterii

Uneori, e prea mult. Bărbații au inclus multe bijuterii în ținutele de purtare zilnică, însă nu renunță la ele atunci când ar trebui să o facă.

La politicieni, de exemplu, bijuteriile permise (de codul vestimentar – n. red.) sunt verigheta și ceasul. Sunt foarte mulți care nu respectă această regulă și sfidează publicul, electoratul care poate i-a ajutat să ajungă acolo. Oricât de bogat ești, ca om de afaceri, nu e indicat să mergi la serviciu cu ceasuri scumpe, pentru că este o ofensă la adresa angajaților”, concluzionează creatorul de modă.

Fotografii: Agerpres/Shutterstock

Vezi și VIDEO: