Realizarea acestui studiu nu fost determinată de mari teorii ale matematicienilor, ci de modul în care îşi purta cravata un personaj negativ din filmul "Matrix - Reîncărcat/ The Matrix Reloaded".

Personajul, The Merovingian, denumit după dinastia regală franceză a merovingienilor, îşi făcea un nod denumit Ediety pentru a-şi aranja cravata.

Nodul de la cravata lui The Merovingian a fost unul dintre cele mai neobişnuite din trilogie, ceea ce a dus la realizarea mai multor filmuleţe - postate ulterior pe platforma Youtube - în care oameni obişnuiţi încercau să copieze stilul.

Vezi aici mai multe poze

Matematicianul Mikael Vejdemo-Johansson, de la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia, a urmărit aceste filmuleţe şi şi-a dat seama că "nodul merovingian" nu era inclus într-un studiu realizat în anul 2000 de cercetătorii de la Universitatea Cambridge.

Alături de alţi trei matematicieni, Mikael Vejdemo-Johansson a creat o formulă pentru elaborarea unor noduri de cravată folosind doar trei simboluri: W, T şi U.

Aceştia au creat un sistem care se foloseşte de formule matematice pentru a le arăta utilizatorilor de internet cum să facă diferite noduri la cravată.

De asemenea, cercetătorii au schimbat o regulă esenţială - limita mişcărilor care pot fi făcute până când cravata să devină ridicol de scurtă. Echipa de matematicieni a stabilit un număr maxim de 11 mişcări şi a ajuns la concluzia că există 177.147 de moduri în care poate fi realizat un nod la cravată.