Fizicienii de la Universitatea din Amsterdam sunt de părere că egiptenii ar fi putut muta masivele blocuri de piatră prin deşert udând nisipul din faţa unui dispozitiv de tragere a obiectelor grele, scrie Business Insider.

Cercetătorii au analizat forţele necesare pentru a trage obiecte extrem de grele pe o ”sanie” uriaşă pe nisip şi au descoperit că, dacă nisipul era udat în faţa dispozitivului, frecarea pe ”sanie” era redusă, iar aceasta aluneca mai uşor.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii s-au folosit de indicii lăsate chiar de egipteni. Hieroglife descoperite în mormântul lui Djehutihotep, care datează din 1900 i.H. arată 172 de oameni care trag o statuie imensă folosind frânghii ataşate de o ”sanie”. În desen se poate vedea o persoană care se află în faţa saniei şi toarnă apă pe nisip.

”Egiptologii credeau că este un act pur ceremonial. Întrebarea este: de ce făceau asta?”, spune Daniel Bonn, profesor de fizică la Universitatea din Amsterdam.

Cercetătorii au descoperit însă şi un aspect delicat al procedeului: ”Dacă foloseşti nisip uscat, procedeul nu va fi atât de uşor, dar dacă nisipul este prea ud, nu va funcţiona. Cantitatea de apă necesară depinde de tipul de nisip, însă în general cantitatea optimă este în 2 şi 5% din volumul nisipului”, spune Bonn.