Ne verificăm telefonul de 47 de ori pe zi sau de 82 de ori pe zi, dacă avem între 18 și 24 de ani. Avem o relație cu telefonul nostru – cea mai constantă și sigură din viața noastră. Ne culcăm cu el, ne trezim cu el, mâncăm cu el, îl luăm în baie cu noi, în metrou, în ședințe, la film. Și îl iubim pentru multe motive care sunt bune: aflăm vremea, comandăm mâncare, taxiuri, cărți, citim știri, ascultăm muzică, ne conectează cu familia și cu oamenii noștri. Ne răspunde la toate întrebările pe care le avem și ne calmează anxietatea sau singurătatea.

Dar care e limita? Când te oprești, când știi să pui pauză între viața din telefon și de-a fi prezent? Poți să fii prezent cu telefonul în mână nonstop? Într-o relație, într-un birou, într-o ieșire la bere?

Conform unui studiu din 2016 realizat de Psychology of Popular Media Culture, 70 la sută dintre femei s-au plâns că smartphone-urile le afectează în mod negativ relația. Dar nu doar femeile se simt ignorate, 46 la sută dintre bărbați s-au plâns la rândul lor că femeile din viața lor sunt mai preocupate să apară bine în poze decât să se bucure de momentul prezent.

Relatii telefon

Judith Bell, psholog și co-founder la Relationships That Work declara pentru New York Times că a remarcat faptul că în 2018, clienții încep să-și închidă telefoanele pe durata unei sesiuni versus ultimii ani, în care se lăsau întrerupți de toate notificările primite. Oamenii încep să se bucure din ce în ce mai mult de prezent și încearcă să fie cât mai mult atenți la ce li se întâmplă în jur.
Iată 4 reguli care pot funcționa, conform lui Bell, ca tu și your plus-one să fiți mai conectați unul la celălalt:

1. Alegeți o zonă “no cell” din casă în care nu aveți voie cu telefonul. Poate bucătăria, poate living rooom, poate dormitorul. Mașina ar trebui să fie primul loc în care telefonul ar trebui folosit doar pentru orientarea în spațiu. În mașină se pot porni cele mai tari și mișto discuții în doi.

2. Trezește-te cu un ceas de pe vremuri și lasă telefonul departe de dormitor
Eviți snooze-ul care nu e deloc sănătos pentru creierul tău, iar cele 10-15 minunte de somn furate dimineața te dau mai tare peste cap decât dacă te-ai trezi din prima, fără alarmă. În plus, seara, înainte de somn, nu mai ești tentat să scrollezi la infinit pe social media, site-uri, etc, timp în care doar îți furi singur din orele puține pe care le mai ai de dormit, fără să faci ceva util pentru tine.

3. Ține telefonul în buzunar / geantă, departe de masă, atunci când mâncați sau sunteți în oraș. Ești tentat să-l verifici mult mai des atunci când e la vedere, iar calitatea discuțiilor de la masă scad foarte mult.

4. Anunță de fiecare dată când verifici telefonul: “Vreau să văd dacă ninge mâine”, “Sunt curios cât s-a terminat meciul” etc. Acest lucru are două efecte pozitive. În primul rând, partenera nu se va simți stânjenită și ignorată, atât timp cât o anunți ce vrei să faci. Și în al doilea rând, spunând de fiecare dată cu voce tare ce ai de gând să faci vei realiza și cât de des verifici de fapt telefonul.

Cel mai important însă e să vorbești cu partenera / partenerul tău. Inclusiv despre dependența de telefon, despre orice. Nu telefonul ne alienează, noi ne alienăm unii de ceilalți. Vorbiți între voi!