Cine o prelucreaza scoate ulei de catina, pe care il poate vinde si cu 500 de euro litrul, crescand astfel si profitul.

Petru a lucrat in constructii in Germania, dar a deschis ochii la ce se intampla in jurul lui si cand s-a intors acasa si-a investit toti banii in agricultura.

Mai precis in catina. Avea cateva hectare de teren mostenite de la bunici in satul Tibru din judetul Alba si cu 3000 de euro a cumparat arbustii.

Peste 3.500 de plante ii vor aduce lui Petru o productie de aproape 20 de tone de catina in urmatorii ani. Vanduta in strainatate cu 2 euro pe kilogram, ii va aduce 40 de mii de euro. Dar acesta este doar un calcul fericit. Petru isi pastreaza realismul.

"Daca toate merg bine si nu o sa apara seceta pe viitor, speram cam 20 de mii de euro profit pentru inceput.", spune Petru Vlad.

La fel ca Petru a procedat si un preot, tot din judetul Alba. S-a hotarat sa abandoneze toate culturile traditionale, dar nu s-a lasat doar la mila domnului.

A infiintat impreuna cu cativa prieteni o cooperativa agricola pentru cultivarea catinii, pe care o si prelucreaza.

"Cu mai multi prieteni am gandit, cunoscand si practica occidentala, ca sa poti intra pe piata trebuie sa vii cu ceva nou.", spune Tudor Man, un investitor.

In cinci ani si-a calculat investitia de 7 mii de euro recuperata, plus profit de 6 ori mai mare. Toti acesti agriculotori care s-au apucat sa cultive catina stiu ca trebuie sa incerce sa vanda in strainatate. In Germania aceasta planta este cautata pentru ca nemtii stiu sa-i aprecieze calitatile curative.

"Au piata de desfacere asigurata si o livreaza in Germania in general", a declarat Nicolae Budrala, director Directia Agricola Alba

Mai mult, investitorii pot accesa si fonduri europene pentru aceast tip de cultura.