Această perioadă este ideală pentru a face o verificare și pentru a pune la punct câteva detalii prin care să fii sigur de funcționalitatea acesteia. 

Să fie zăpadă! 

Iarna fără zăpadă nu este iarnă. Cu zăpadă, zilele sunt perfecte, mai luminoase, iar distracția este garantată. În plus, ai încă un motiv să-ți petreci finalul de săptămână departe de cenușiul orașului. Iar un om gospodar și prevăzător nu-și face probleme din cauza stratului de zăpadă, pentru că este pregătit. Pentru o curte cu suprafața de 300-500 mp, o freză electrică este una dintre cele mai bune alegeri. Este silențioasă, ușoară, pornește ușor și are un preț accesibil. Pentru o suprafață mai mare sau pentru zone unde, de regulă, stratul de zăpadă este mai gros, iar iernile mai reci și zăpada îngheață rapid, este mai practic să ai freze de zapada pe benzină. Puternice, extrem de fiabile și practice, acestea fac din curățatul zăpezii din curte o distracție. Cele mai multe dintre ele sunt autopropulsate și nu este nevoie să împingi.

Încălzește casa rapid

Este esențial să ai posibilitatea de a încălzi rapid casa de vacanță. Una dintre cele mai bune alternative este centrala proprie, pe gaze, dacă ai acces la rețeaua de distribuție, sau cea pe lemne. Și una, și alta garantează o temperatură plăcută în casă și, foarte important, oferă confort termic rapid, în decursul a doar două-trei ore. Practic, până cureți curtea de zăpadă și îți scoți bagajele din mașină, casa este caldă și primitoare.  

Iarna, în perioadele foarte reci din an, o casă are nevoie de încălzire chiar dacă nu locuiește nimeni în ea. O casă de vacanță trebuie încălzită periodic, pentru a proteja instalațiile de apă, și pentru a reduce riscul formării umidității și mucegaiului. Pornirea centralei la fiecare două-trei zile pentru zece ore este considerată a fi suficientă pentru a evita neplăcerile.

Măsuri de siguranță

A avea în vedere unele măsuri de siguranță pentru casa de vacanță este foarte important. Sunt câteva lucruri care nu trebuie lăsate la voia întâmplării pentru că este foarte riscant. În cazul casei neîncălzite, trebuie să existe un sistem prin care să poți goli complet instalația de apă. Acordă atenție jgheaburilor, care trebuie curățate la finalul toamnei, dar și coșului de fum, indiferent de sistemul de încălzire folosit. Toate aceste operațiuni trebuie făcute până ce vremea se răcește și pentru siguranța și funcționalitatea casei.

Nu neglija nici securitatea casei. Ideale sunt sistemele de iluminat cu senzori sau cele solare. O casă luminată este în siguranță. Toate încuietorile ferestrelor și ușilor ar trebui verificate, iar o idee bună este să rogi vecinii să anunțe orice activitate suspectă.

La capitolul măsuri de siguranță intră și sacii cu nisip și sare, dar și o canistră cu benzină, depozitată într-un loc sigur, pentru a putea realimenta freza de zăpadă. 

Bunătăți la îndemână

Casa de vacanță înseamnă o șansă la evadare, oricând și fără prea multe pregătiri înainte. Este util să ai ceva de mâncare mereu la îndemână, fără să fie nevoie să faci un ocol prin supermarket. Un congelator și o cămară bine organizată reprezintă cea mai bună soluție.

Ia în calcul câteva idei: conserve de pește și legume (fasole boabe, mazăre, mazăre verde), conserve de fructe (perfecte și pentru o salată de fructe rapidă), paste, cafea, lapte praf și ceaiuri, zahăr și semipreparate pentru diferite dulciuri (cele pentru checuri rapide și brioșe sunt excelente). În congelator pune legume, carne, brânză. Adaugă și un stoc de apă. Toate se pot păstra în bune condiții pentru mai mult timp. Nu omite faptul că vecinii pot fi o sursă de preparate tradiționale, precum lapte, ouă, vin, fructe și legume. 

O conexiune bună la internet

Nu este cazul să-ți bați capul cu televiziune prin cablu. Un televizor smart și o conexiune bună la internet sunt tot ceea ce ai nevoie pentru a asigura distracția și relaxarea în casa de vacanță, atât iarna, cât și vara. Sistemele de streaming îți oferă filme pe alese. Ia totuși în calcul un aparat de radio, ca să fii la curent cu evenimentele în cazul în care vrei să scapi de dependența de mobil, dar totuși să nu pierzi complet legătura cu lumea aflată într-o permanentă mișcare.   

O casă de vacanță are nevoie de atenție și îngrijire, dar oferă, la schimb, bucuria de a avea mereu un loc unde să fii liber, în siguranță și să faci doar ceea ce vrei, departe de agitația fără oprire a marilor orașe. 

Sursă foto: Unsplash.com