Și poate cele mai multe conflicte pot apărea dacă apartamentul are o baie mică. Însă, trebuie să știi că există numeroase soluții de economisire a spațiului pe care le poți adopta pentru amenajarea unei băi cu o suprafață limitată, menținând-o funcțională atât pentru tine, cât și pentru aleasa inimii. Trebuie să alegi mobila cu atenție și să aranjezi încăperea luând în considerare faptul că este folosită de două persoane cu personalități și nevoi diferite. 

Spațiul limitat pentru a te mișca, lipsa zonelor de depozitare pentru prosoape și produse de îngrijire, igienă și cosmetice – în pofida acestor lucruri, ai nevoie doar de puțină organizare pentru a reamenaja baia. Și apoi poți continua și în celelalte încăperi ale casei unde începi să te simți puțin înghesuit. 

Alege mai degrabă un duș, nu o cadă

În băile mici, cea mai potrivită soluție este instalarea unui duș. O cabina de dus permite exploatarea spațiului pe verticală, spre deosebire de cadă, unde acesta este folosit pe orizontală. Cabinele de duș sunt disponibile în diferite forme și dimensiuni, pentru a se încadra la perfecție în spațiul destinat. Ele se montează foarte ușor, amplasându-se pe un perete sau într-un colț al băii. Cabinele de duș semirotunde, pătrate sau dreptunghiulare oferă numeroase opțiuni. Peretele din sticlă poate fi fix sau glisant, optimizând eficient spațiul.

Dacă, totuși, preferați băile relaxante, există căzi adaptate și pentru încăperile mai mici, modele XS sau pe colț, dotate cu diverse sisteme moderne, precum cele de hidromasaj.

Folosește tot spațiul, inclusiv pereții

Folosește înălțimea totală a pereților disponibili pentru a instala rafturi, închise sau deschise, pentru a vă depozita obiectele personale. Obiectele mai puțin utilizate vor fi așezate în partea de sus, iar cele mai mici, în spațiile înguste. Alege mobilier în culori deschise pentru a accentua senzația de spațiu, dar și din materiale transparente, care lasă lumina să treacă. Amplasamentul mobilierului și al obiectelor sanitare influențează foarte mult modul de percepere a spațiului din baie. Cada așezată pe perete, sub o fereastră, dă impresia că încăperea este mai adâncă și mai mare. Toaleta, chiuveta și dușul trebuie să fie întotdeauna ușor accesibile. Și nu uita că există modele de instalații sanitare adaptate acestor spații reduse.

Joacă-te cu luminile

Toată lumea știe că o cameră luminoasă pare mult mai mare decât este în realitate. Prin urmare, trebuie să alegi cu atenție sistemul de iluminat, oglinzile, dar și să folosești în mod inteligent lumina naturală care vine de la o fereastră, dacă există. Poți lumina indirect baia punând spoturi pe tavan și aplice pe pereți. Plasarea de spoturi în jurul oglinzilor este o altă modalitate de a accentua profunzimea volumelor. 

Alege culorile potrivite

Atunci când dispui de mai puțini centimetri pătrați, trebuie să știi să trișezi. Pentru a nu te simți sufocat în baie, trebuie să creezi iluzia de spațiu mai mare și, în acest sens, este suficient să alegi culorile potrivite. Pentru că reflectă lumina, culorile deschise sunt ideale pentru spațiile mai mici. Poți alege o vopsea sau o faianță în nuanțe deschise, alb pur sau bej.  

Cu cât baia este mai mică, cu atât mai mult va trebui să dai dovadă de imaginație și ingeniozitate în viața cotidiană de cuplu pentru a face față spațiului redus. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să amenajezi baia eficient, pentru un spațiu șic și confortabil.

Sursa foto: Pexels.com