Specialiştii spun că până în prezent nu au putut explica motivul pentru care dependenţa de nicotină înrăutăţeşte stările care apar după o noapte în care se consumă mai mult alcool, scrie BBC. Experţii mai precizează că fumatul nu doar accentuează simptomele mahmurelii, dar este responsabil şi de aparaţia acesteia.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au rugat un grup de 113 de studenţi să ţină un jurnal timp de opt săptămâni. În această perioadă, voluntarii au notat de câte ori au băut alcool în această perioadă, dacă fumează sau nu şi au descris şi simptomele mahmurelii resimţite după o noapte de abuz.

Datele studiului arată că atunci când participanţii la studiu s-au îmbătat, simptomele mahmurelii în cazul celor care au fumat au fost insuportabile. Cercetătorii au precizat că, atât participanţii care fumau, cât şi cei care nu aveau acest viciu, au băut aceeaşi cantitate de alcool, respectiv şase doze de bere într-o oră.

„Atunci când persoanele consumă o cantitate egală de băuturi alcoolice, se observă că cei care au fumat mai mult în acea zi au şanse mai mari de a suferi de mahmureală, iar aceste stări sunt mai intense”, a declarat dr. Damaris Rohsenow de la Centre for Alcohol and Addiction Studies din cadrul Universităţii Brown, unul dintre autorii studiului.

Acesta a mai precizat că persoanele care fumează în timp ce beau alcool prezentau un risc sporit de a suferi de mahmureală, spre deosebire de cei care nu erau dependenţi de tutun. „Astfel, acest lucru sugerează că fumatul are un efect direct asupra mahmurelii”, adaugă doctorul Rohsenow.

Motivele pentru care acest lucru se petrece este neclar, însă studiul sugerează că ar putea avea legătură cu efectul nicotinei asupra sistemului nervos.

Amanda Sandford, cercetător în cadrul organizaţiei Action on Smoking and Health, crede că această descoperire nu este surprinzătoare. „Dat fiind că atât alcoolul, cât şi fumatul acţionează asupra unor receptori din creier, nu este de mirare că fumatul pare să sporească riscul de a suferi de mahmureală”, spune Sandford.

Andrew McNeill, de la Institute of Alcohol Studies, afirmă că nu există o soluţie pentru a evita mahmureala. „Nu beţi prea mult alcool, nu vă deshidrataţi – beţi alte băuturi între cele alcoolice – şi evitaţi băuturile cu potenţial mai mare de a provoca mahmureală”, recomandă McNeill.