Ia-ți un telefon de ultimă generație

În 2002, adică acum 17 ani, au apărut primele telefoane mobile care aveau și cameră foto încorporată. Făceau poze, de fapt, mult spus poze, dar la acea vreme era un mare pas înainte. Acum, tehnologia a avansat și de multe ori nici nu mai poți face diferența între o fotografie surprinsă cu un smartphone și una făcută cu un aparat profesional.

Spre exemplu, ai acum la dispoziție noul Huawei P30, a cărui cameră este fenomenală. Compania a păstrat colaborarea cu Leica, iar experiența a trecut la un nou nivel față de modelele anterioare. Dotat cu un senzor de 40 de megapixeli, reconfigurat la standard RYYB, cu o lentilă echivalentă a obiectivelor de 16 milimetri și un zoom optic 5X, noul model te poate ajuta să faci poze ca un profesionist. Mai trebuie doar să pui în aplicare câteva reguli.

Folosește liniile grilei și apropie-te de subiect

Liniile grilei le poți seta să apară foarte ușor din opțiunile camerei foto a telefonului. Te vor ajuta să echilibrezi fotografiile pe care le surprinzi. Aplică regula treimilor, principiu potrivit căruia trebuie să împarți imaginile în nouă părți egale. Astfel, dacă subiectul tău va fi poziționat de-a lungul liniilor sau la una dintre intersecții, poza va fi bine încadrată și mai plăcută ochiului.

Un alt sfat ar fi acela să nu folosești zoom-ul telefonului în exces, pentru că vei pierde detaliile. Mai bine ai încerca să faci câțiva pași în direcția subiectului și vei vedea că rezultatele vor fi mult mai bune.

Uită de filtre, caută unghiuri noi

Filtrele pot adăuga un plus de culoare, dar gândește-te că sunt folosite de toată lumea. Mai bine te-ai apuca să înveți să îți editezi manual fotografiile. Există o mulțime de aplicații pentru mobil, cum ar fi Photoshop Express sau Snapseed.

Joacă-te cu lumina, cu umbrele, dar mai ales cu unghiurile și vei obține astfel poze de neuitat. Încearcă perspective noi atunci când faci o fotografie cu telefonul. Gândește-te cum vede o pasăre lumea și surprinde imagini de deasupra subiectului. Urcă-te pe acoperișuri, pe scări și dă-i drumul la treabă. Poți compune instantanee memorabile și din perspectiva unui copil, așa că nu ezita să te apleci, să stai pe jos sau chiar întins atunci când faci pozele.

Întoarce telefonul pe orizontală

Ține minte că vedem lumea pe orizontală, nu pe verticală, așa că nu folosi telefonul doar în poziția în care îl ții la ureche. Întoarce-l pe orizontală și folosește butonul de volum pentru a face fotografiile. Vei fi nevoit astfel să ții telefonul cu ambele mâini și vei avea mai multă stabilitate. De câte ori nu ți s-a întâmplat ca pozele să îți iasă mișcate pentru că țineai telefonul cu o singură mână?

Nu uita nici să cureți camera telefonului din când în când cu o cârpă moale sau chiar cu tricoul. Concluzia e simplă: secretul fotografiei este să înveți și să exersezi tot timpul. Cu cât vei face mai multe poze, cu atât vei avea rezultate mai bune.

Sursa foto: pexels.com/Kaique Rocha