De câte ori nu ți-ai spus că vei începe să pui bani deoparte de săptămâna viitoare sau începând cu luna următoare? Sau poate ai așteptat mereu să primești mai întâi o mărire de salariu ori să împlinești un anumit număr de ani, pentru a lua cu adevărat măsuri concrete pentru a face economii. 

Indiferent care e borna pe care ți-o impui, adevărul este că pare greu să economisești dacă nu ai obiceiuri sănătoase în ceea ce privește gestionarea cheltuielilor.  De cele mai multe ori, ideea de a economisi bani pălește în fața dorinței de a cumpăra cel mai nou model de smartphone, un televizor cu rezoluție mai mare, computerul cel mai performant ori alte gadgeturi de care nu ai neapărat nevoie.

Și așa ajungi în situația în care, la finalul unei luni, trebuie să te împrumuți de la prieteni ori familie pentru că rămâi fără bani. Sună cunoscut, nu-i așa? Dacă și tu îți dorești să faci economii, însă stilul de viață îți dă peste cap planurile, iată câteva trucuri care te pot ajuta să pui bani deoparte.

1. Stabilește un buget

Pentru început, ceea ce trebuie să faci este să stabilești un buget în care să te încadrezi în fiecare lună. Păstrează toate chitanțele de la cumpărăturile pe care le faci și așază-le pe categorii. Astfel, la finalul unei luni vei putea observa care sunt principalele cheltuieli și pe ce se duc majoritatea banilor tăi.

Pentru a putea respecta suma stabilită la începutul lunii, fără să faci datorii, este esențial să renunți la achiziții făcute pe bază de impuls. Dacă se întâmplă totuși să apară o urgență și nu ai un fond de rezervă, caută cea mai puțin costisitoare variantă: un computer second-hand, dacă cel pe care îl ai nu mai funcționează, un televizor de la un prieten care tocmai și-a luat ultimul model de plasmă sau un telefon cu două-trei generații mai vechi față de ce există acum pe piață.   

2. Creează un fond de urgență

O altă măsură care te-ar putea ajuta să economisești este crearea unui fond de urgență. Fie că faci asta folosind serviciile unei bănci, fie că alegi să pui banii într-o „pușculiță“, un fond de urgență te-ar putea convinge să faci economii lunare. Stabilește o sumă pe care să o depui în fiecare zi, săptămână sau lună și, pentru a obține cele mai bune rezultate, respectă termenul de depunere autoimpus.

3. Anulează abonamentele

Poate nu îți dai seama, dar abonamentele la diferite platforme online, precum Netflix ori Spotify, cele de la sala de sport sau la diferite ziare ori reviste sunt destul de costisitoare puse la un loc. Așadar, pentru a face economii, anulează abonamentele la serviciile pe care nu le folosești cu regularitate. În cazul în care îți este dificil să renunți la anumite abonamente, încearcă să găsești soluții alternative, cum ar fi să împarți suma totală de plată cu alți membri ai familiei - în cazul unor platforme precum Netflix, care permite vizionarea filmelor de pe mai multe ecrane în același timp, un abonament comun este soluția ideală.

Odată ce te-ai hotărât că vrei să strângi cureaua și, de data asta, ți-ai propus să reușești să pui bani deoparte, este important să pui la punct un plan de economisire. Iar, pentru ca eforturile tale să dea roade, cel mai important lucru pe care poți să îl faci este să crezi în tine și în reușita ta. Restul va veni de la sine.

Sursă foto: Sasun Bughdaryan/ Shutterstock