Dar oricat de sofisticate ar fi aceste sisteme, ele au fost nascocite de oameni. E drept - unii foarte inteligenti. Dar tot timpul se gasesc altii si mai inteligenti care le fenteaza.

Si asa s-a ajuns ca in secolul XXI sa auzim de jafuri la banci, la magazine de bijuterii, la dealeri de diamante de zeci si sute de milioane de euro. Scenariile sunt inspirate parca din Vestul Salbatic, dar adaptate vremurilor in care traim.

Banca Agricola a Chinei a fost devalizata de aproape 51 de milioane de yuani, adica vreo 6,7 milioane de dolari, intre 16 martie si 14 aprilie 2007.

Banii au disparut dintr-o agentie a bancii din provincia Hebei. Sa nu credeti ca banca a fost luata cu asalt de banditi inarmati si periculosi, ci de doi manageri ai bancii. Au ajuns “vedete” pentru ca acesta a fost cel mai mare jaf la o banca din istoria Chinei.

Banca Agricola a Chinei

Povestea jafului incepe in octombrie 2006, cand unul din cei doi manageri, Ren Xiaofeng s-a infruptat din borcanul cu miere si a prins gust: a furat din casierie 26.000 de dolari.

O parte importanta din bani au fost investiti intr-un bilet de loterie, Ren Xiaofeng sperand ca va castiga o suma destul de mare, care sa acopere “gaura” de la banca si sa-i umple buzunarele. N-o sa va vina sa credeti, dar asta s-a si intamplat si Ren a prins curaj.

I-a povestit colegului si prietenului sau, Ma Xiangjing toata tarasenia si l-a convins imediat. Au luat decizia sa faca acelasi lucru, dar la scara mai mare.

Banca Agricola a Chinei

 

Astfel, in martie si aprilie 2007, cei doi au furat din seiful bancii 32,96 milioane de yuani (aproximativ 4 milioane de dolari) si aproape toti i-au investit in bilete de loterie. Le-a mai ramas in buzunare bani doar pentru o cina. Numai ca de data acesta norocul n-a mai fost de partea lor.

Pe 14 aprilie, cei doi au mai furat 18 milioane de yuani si i-au cheltuit pe toti, in efortul disperat de a recupera prejudiciul adus bancii. Au castigat la loterie de data aceasta, dar numai 98.000 de yuani, un procent mult prea mic fata de toata paguba.

Banca Agricola a Chinei

 

Doua zile mai tarziu, in urma unui control venit la banca centrala, s-a constatat lipsa banilor si a fost anuntata politia. Ren si Ma si-au dat seama ca o vor incurca rau , asa ca si-au facut rost de identitati false si-au cumparat cate o masina si au fugit.

Pentru foarte scurt timp, cei doi au fost cei mai cautati infractori din China. Ma a fost arestat dupa doua zile, la Beijing, iar Ren, o zi mai tarziu, intr-un oras din provincia Jiangsu.

Ren si Ma au fost acuzati de furt si au primit pedeapsa capitala. Alte trei persoane, care i-au ajutat cu sau fara voie pe cei doi, au fost arestate pentru complicitate si au fost condamnate la peste cinci ani de inchisoare. Doua persoane, un vanzator de masini si un taximetrist, care au dat informatii ce au dus la prinderea celor doi, au impartit o recompensa generoasa oferita de autoritati.

Doar aproximativ zece la suta din prejudiciul creat de cei doi a fost recuperat, dupa ce au fost valorificate toate bunurile lor personale.

Ren Xiaofeng si Ma Xiangjing au fost executati pe 1 aprilie 2008.