Asta până când se confruntă cu zecile de sortimente de hârtie de împachetat și mulțimea de fundițe pe care le au la dispoziție și își dau seama că nu știu cum să ambaleze un cadou, cel puțin nu pentru a-l face prezentabil în fața unei persoane care trebuie impresionată. 

Pentru a evita procesul de împachetare, mulți recurg la achiziționarea unui coș de-a gata sau la clasica sticlă de șampanie. Deși aceste alternative te scot din belele pe moment, un cadou ales cu drag și ambalat cu grijă va însemna mai mult pentru o persoană apropiată decât un coș “cu de toate”. Mai jos este un ghid complet pentru a împacheta cadourile ca-n filme: 

Materiale necesare

Poate cel mai important element atunci când împachetezi cadouri este hârtia. Alege un material mai gros, dar colorat. Poți alege modele într-o singură culoare, în dungi geometrice, cercuri etc. Apoi, este bine să nu uiți de foarfece. Mai ales dacă ai de împachetat mai multe cadouri, foarfeca trebuie să aibă un mâner ergonomic care să protejeze degetele. Cutia în care vei pune cadoul este și ea importantă. Este mult mai ușor de împachetat o cutie dreptunghiulară sau pătrată. 

Secretul multor experți în arta împachetării cadourilor - da, există și așa ceva - este că folosesc bandă adezivă și dublu adezivă. Acestea sunt esențiale pentru a împacheta fără cute și îndoituri inestetice. Pentru un plus de personalitate, poți pune o fundiță șic, simplă sau cu un model inedit, dacă hârtia de împachetat este uni. 

Pași pentru a împacheta un cadou

Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a strânge materialele necesare și de a începe să tai și să lipsești este să te asiguri că nu există etichete cu preț sau, mai rău, un bon de cumpărături. Acest lucru este considerat nepotrivit. Dacă totuși nu poți îndepărta eticheta cu prețul folosește un marker negru sau un corector pentru a rezolva problema. 

Pasul 1 - Pune cadoul într-o cutie

Este mult mai ușor să împachetezi o cutie plană, așa că alegerea unei cutii este primul pas. Poți găsi o astfel de cutie de la un magazin specializat în cadouri sau în locul de unde vei lua hârtia de ambalat. Poți, de asemenea, folosi o cutie în stare bună pe care o ai prin casă (de exemplu, una de pantofi), cu condiția să fie simplă și să nu aibă inscripționat numele vreunui brand. Este bine să lipești cu bandă adezivă capacul, pentru a preveni deschiderea în timpul procesului de împachetare. 

Pasul 2 - Desfă hârtia de împachetat

Încearcă, pe cât posibil, să lucrezi pe o suprafață dreaptă, cum ar fi o masă sau un banc de lucru. Desfășoară de două ori lungimea cutiei în hârtie de împachetat. Nu tăia încă hârtia. 

Pasul 3 - Pune cadoul cu fața în jos pe hârtia de împachetat

Pune cadoul în mijlocul hârtiei de împachetat cu fața în jos. Împachetează, provizoriu, cadoul cu hârtie.  După ce ai acoperit cutia cu hârtie de împachetat și ai lăsat o margine de 1-2 cm, taie hârtia în linie dreaptă. Odată ce ai tăiat hârtia de împachetat, poți pune rola deoparte. Ia banda dublu adezivă și fixează hârtia de împachetat în acolo unde o margine o depășește pe cealaltă cu 1-2 cm.

Pasul 4 - Pliază colțurile 

După ce ai fixat hârtia de împachetat, pasul următor implică plierea colțurilor cutiei pătrate/ dreptunghiulare. Împinge ușor fiecare latură de la marginea cadoului. Se vor forma două laturi din hârtie care vor ajunge pe cutie. Prin această pliere vor apărea și două triunghiuri. Lipește cele două laturi cu un bandă adezivă și fixează cele două triunghiuri cu bandă dublu adezivă.  Repetă pe cealaltă parte și lipește marginile.  

Pasul 5 - Adaugă etichetă și fundiță

Pune cadoul decorat mai devreme cu fața în sus. Adaugă o etichetă cu numele tău, mai ales dacă este destinat unei ocazii la care destinatarul primește mai multe cadouri. Găsești etichete “De la…” în majoritatea magazinelor dedicate cadourilor sau le poți fabrica tăind dreptunghiuri dintr-o coală mare de carton cu suprafață lucioasă. 

Întoarce cadoul cu fața în jos și înconjoară-l pe o parte cu funda aleasă. Taie funda și lipește-o cu bandă adezivă în mijlocul cadoului așezat cu fața în sus. Aplică al doilea rând de fundă pe cealaltă latură a cadoului și încheie operațiunea tot atunci când cadoul este cu fața în sus. Poți alege să lipești și a doua fundă sau să faci câteva bucle, ca atunci când îți legi șireturile. 

Alternativ, poți măsura o fundă de cinci ori mai mare decât latura cutiei. Întoarce cadoul cu fața în jos și aplică funda. Întoarce-l cu fața în sus și aplică funda și pe cealaltă latură. În final vei avea suficient material pentru a realiza câteva bucle ce vor fi desfăcute de sărbătorit/ă pentru a vedea surpriza. 

După cum ai văzut, împachetatul cadourilor nu este atât de complicat pe cât ai crede. Asigură-te că ai la dispoziție materialele necesare, timp și puțină atenție. Sărbătoriții vor fi încântați. 

Sursa foto: Shutterstock