Iar ca să dai randament maxim în timpul exercițiilor fizice, să ai reflexe rapide și să pășești confortabil, picioarele tale au nevoie de perechea ideală de încălțări. Drept urmare, iată care ar fi alegerile optime.

Încălțăminte dedicată mersului pe stradă

Fie că vrei să te plimbi, ca să faci puțină mișcare, fie că pleci la cumpărături sau la serviciu, ai nevoie de încălțăminte de mers pe stradă. În acest caz, pantofii sport speciali sunt ideali, mai ales dacă vei parcurge un timp îndelungat pe drum. Asigură-te că sunt suficient de confortabili, căci nu îți dorești să fie strâmți sau să te bată la călcâi, impermeabili, pentru a îți proteja picioarele, și că degetele tale au mobilitate în timpul deplasării. 

Încălțăminte pentru sport

Acest tip de încălțăminte este creat special pentru sportul pe care vrei să îl practici și prezintă caracteristici diferite. De exemplu, dacă vrei să joci fotbal, ai nevoie o pereche de ghete cu o talpă specială, precum cea cu crampoane Nike. Pentru că atunci când alergi pe gazon sau pe iarbă, fie naturală sau artificială, crampoanele îți asigură tracțiunea de care ai nevoie. Pe de altă parte, dacă vrei să joci baschet, ai nevoie de o pereche de încălțări care îți oferă flexibilitate și îți protejează glezna. Prin urmare, ai nevoie de pantofi sport cu o talpă groasă și rigidă. 

Încălțăminte pentru drumeții

Pentru a face față atât terenului accidentat, cu diferite obstacole care apar la tot pasul, cât și temperaturilor scăzute specifice zonei montane, ai nevoie de niște bocanci călduroși. Aceștia trebuie să aibă o talpă groasă și rigidă, care îți oferă stabilitate în timpul drumeției, mai ales când calci prin noroi sau bălți. În plus, frigul nu îți va pătrunde înăuntrul bocancului, deci degetele de la picioare nu vor fi afectate de condițiile meteo.

Încălțăminte pentru alergat 

Dacă vrei să te menții în formă, cu siguranță îți place să alergi. Fie că e vorba de un sprint alert sau jogging, pentru a practica această activitate fizică cu plăcere, ai nevoie de pantofi sport ușori, pentru running, care să îți ofere confort, flexibilitate și care să absoarbă șocurile apărute în urma contactului cu asfaltul. Astfel, riscul de a te accidenta, de a suferi o luxație, de exemplu, scade. 

Indiferent de activitatea fizică pe care o practici, ai nevoie de încălțăminte de calitate, potrivită nevoilor tale. Nu uita să te adaptezi în funcție de context. Ia în considerare temperatura de afară, mediul în care te antrenezi, forma de efort fizic pe care o faci, pentru că toate aceste criterii sunt decisive în alegerea unei perechi potrivite. 

Pentru alergat vei avea nevoie de un model diferit de pantofi față de cel pe care îl vei folosi la practicarea unui alt sport, de exemplu. Probabil nu te vei bucura la fel de mult de un meci de baschet, în sală, dacă te vei încălța cu ghete de fotbal. La fel, când vrei să îți consumi energia la un meci de tenis sau squash, nu e recomandat să porți pantofi casual. 

De asemenea, dacă ești nevoit să mergi pe teren accidentat, plin de obstacole, cu mult pietriș și noroi la tot pasul, echipează-te corespunzător. Apelează la ghete și bocanci de toamnă-iarnă, care te vor ajuta să ajungi cu bine la destinație, fără ca picioarele tale să aibă de suferit. Dacă vei folosi în avantajul tău aceste sfaturi, cu siguranță vei avea parte de experiențe palpitante și relaxante.

Sursă foto: Shutterstock