De obicei, adaptarea la un astfel de mediu nu este dificilă, cât timp bărbații care ajung să lucreze înconjurați de femei nu vin la serviciu cu prejudecăți, concepții învechite și nu își tratează colegele cu superioritate sau misoginism. Pe de altă parte, bărbații care lucrează în medii dominate de femei remarcă unele diferențe, însă acestea sunt de regulă pozitive. Mydomaine.com a stat de vorbă cu câțiva bărbați care lucrează în astfel de locuri și a aflat părerile lor despre munca alături de femei: 

Cum te adaptezi unui mediu dominat de femei

Femeile au încercat decenii întregi să obțină egalitatea la locul de muncă, atât în ceea ce privește drepturile lor, cât și a plății egale pentru aceeași muncă. Cu toate acestea, încă mai există medii de lucru, fie ele dominate de femei, în care discriminarea de gen sau vârstă nu a dispărut în totalitate. Companiile care încă mai operează în acest mod trebuie trase la răspundere nu numai de femeile care lucrează în ele, dar și de bărbații care observă practici de discriminare la nivel de management sau între colegi.

Dacă simți că ești tratat preferențial doar pentru că ești bărbat, nu ar trebui să eziți să ridici această problemă în fața superiorilor. Orice angajat, indiferent de gen, ar trebui să poată lucra într-un mediu în care este acceptat și tratat în mod egal de colegi și superiori, indiferent de vârstă sau gen.

De asemenea, dacă vrei să te integrezi într-un mediu dominat de femei, atunci trebuie să înveți câteva reguli de bun simț pe care, de fapt, este bine să le respecți în orice companie: 

evită să folosești cuvinte urâte sau acuzații nefondate,

argumentează cu calm o diferență de opinie,

nu refuza invitațiile de a ieși în oraș alături de colegele tale, întrucât ai oportunitatea de a lega o relație profesională mai strânsă și prietenoasă,

învață ce cadouri le poți face colegelor de birou de ziua lor, de Secret Santa sau de 1 ori 8 Martie, astfel încât să mergi la sigur de fiecare dată. Aceste idei de cadouri pentru femei îți vor fi cu siguranță de ajutor atunci când ești în pană de soluții și vrei un dar care să fie pe placul colegelor tale. 

Ce îi surprinde pe bărbați la colegele lor de sex feminin

Majoritatea bărbaților spun că s-au simțit surprinși la început de curajul colegelor lor și de modul în care acestea reușesc să mențină un echilibru între viața profesională și cea personală, între îndeplinirea sarcinilor de lucru fără a neglija responsabilitățile familiale. „Sunt mereu uimit de felul în care reușesc femeile să se ocupe de treburile casei și de copii în timp ce au și un job full-time. Niciodată nu pare că aceste sarcini se împart în mod egal între ele și partenerii lor. Nu știu cum reușesc să se mențină întotdeauna atât de sus”, spune Evan, director în comerț. 

„Lucrez într-un domeniu în care fiecare trebuie să pună osul la treabă și sunt mereu surprins de cât de neînfricate sunt colegele mele când vine vorba să își suflece mânecile și să treacă la treabă. Nu se tem niciodată să lucreze cot la cot cu bărbații”, spune Malcolm, care lucrează la o galerie de artă. 

Care sunt cele mai mari diferențe între obiceiurile de lucru ale bărbaților și femeilor

Atunci când vine vorba despre profesionalism, bărbații sunt de acord: nu există nicio diferență între capacitatea de muncă a femeilor și cea a reprezentanților de sex masculin. În schimb, femeile sunt mai conștiincioase, iar competitivitatea dintre colegi este mai lipsită de agresivitate. „Este un mediu în care găsești mai multă susținere. Nu că femeile nu ar fi competitive, dar se simte că ele te sprijină mai bine în deciziile pe care le iei”, spune Malcolm. 

Pe de altă parte, un alt bărbat invocă o altă diferență între a lucra alături de bărbați sau femei: „Mănânc mai multe salate, mai puțin fast-food. În mod cert sunt acum înconjurat de mai multe variante de mâncare sănătoasă, care te pot face să îți regândești întreaga alimentație”, spune Evan. 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Diego Cervo