În ceea ce privește construcția unei case este vorba de pregătirea și turnarea fundației, etapă pentru care trebuie să ții cont de câteva sfaturi esențiale astfel încât să o poți realiza în mod corect.

De altfel, succesul întregului proiect depinde de turnarea corectă a fundației, motiv pentru care este important să te pregătești cum trebuie și acorzi o mare atenție fiecărui detaliu. Așadar, iată ce pași trebuie să urmezi și care sunt sfaturile de care să ții cont:

Pregătește terenul

Încă dinainte să începi proiectul este necesar să apelezi la un studiu geotehnic, care să îți ofere informațiile necesare despre stare solului pe care urmează să contruiești. Aceste informații sunt legate de tipul și calitate solului, adâncimea de îngheț sau riscul seismic. De asemenea, stabilitatea solului te va ajuta să îți dai seama cât de adâncă trebuie să fie fundația.

Apoi, în cazul în care există resturi vegetale sau gazon, acestea trebuie îndepărtate pentru a curăța locul respectiv. Urmează trasarea fundației, pe care o poți face acest cu ajutorul țărușilor și a unor sfori prinse de capre, și săparea șanțurilor. Asigură-te că măsurătorile corespund cu cele din autorizația de construcție.

Toarnă fundația

După ce ai săpat șanțurile și ai cofrat pereții de pământ, poți trece la turnarea betonului. Ține cont că această operațiune trebuie făcută cât mai repede după ce ai săpat fundația, astfel încât să nu existe riscul ca ploile să ducă la prăbușirea malului. Având în vedere că este vorba de o lucrare complexă, pentru care vei avea nevoie de o cantitate mare de beton, îți poți ușura treaba folosind o betoniera. Astfel, poți prepara pe loc tipul de beton de care ai nevoie.

Odată ce ai trecut de acest pas, trebuie să compactezi betonul, fie manual, cu o lopată, fie mecanic, cu ajutorul unui dispozitiv numit vibrator. Această etapă este esențială pentru a omogeniza granulele betonului.

Montează armătura fundației

Armătura este esențială pentru structura de rezistență a casei, așadar este important ca această lucrare să fie efectuată în mod corect. Vei avea nevoie de bare din oțel beton, pe care le vei lega între ele cu rame de tip etrieri, confecționate din același material. Va trebui să montezi și armăturile stâlpilor de rezistență, care vor fi uniți în partea superioară cu o centură de armătură.

Ține întotdeauna cont de faptul că trebuie să respecți distanțele dintre armături. Astfel, distanța minimă este de 100 de milimetri, în timp ce distanța maximă trebuie să fie de 250 milimetri.

Realizează cofrajul

Cofrajul te ajută să dai forma dorită betonului pe care îl vei turna și te ajută în același timp să ridici fundația casei deasupra solului, astfel încât să treci la etapa următoare. Pentru realizarea cofrajului vei avea nevoie de scânduri pe care le vei așeza orizontal și pe care le vei sprijini de țăruși și proptele, așezate oblic. Cofrajul trebuie să fie etanș pentru a evita scurgerile de beton.

Odată de betonul s-a întărit, poți face decofrarea. Pentru ca lemnul să fie îndepărtat cu ușurință trebuie să îl uzi înainte de a turna betonul.

Toarnă placa zero

Placa zero sau placa de beton este ultima etapă din fundația unei case. Pentru această lucrare vei avea nevoie să folosești pământul excavat pentru șanțuri pentru a umple golurile rămase în sol. Stratul nu trebuie să fie mai gros de 30 de centimetri, iar apoi va trebui să îl tasezi cât mai bine.

Următorul strat este format din pietriș gros, apoi o membrană cu rol hidroizolant și plăci de polistiren extrudat pentru termoizolare. Apoi va trebui să așezi o plasă sudată și să torni betonul. Ține cont că placa de beton trebuie udată în mod regulat pentru a preveni apariția fisurilor.

Odată ce ai trecut de această etapă a proiectului și ai turnat corect fundația, poți trece la ridicarea pereților și a restului structurii casei, în funcție de proiectul tău. Important este să respecți fiecare etapă în parte, astfel încât baza casei să îți ofere rezistență ani la rând.

Sursă foto: Shutterstock