Cu toate acestea, sunt mulți cei care caută soluții de îngrijire complexe, care să le mențină pielea sănătoasă și cu aspect tânăr. Acesta îi determină să acorde mai multă atenție rutinei de îngrijire, dar și modului în care să bărbieresc și cum aleg aparatele pe care le folosesc. Un plus de ajutor pot primi și din aceste detalii importante despre îngrijirea pielii. 

Identifică tipurile de piele și păr facial pe care le ai

Pentru a utiliza cele mai bune produse de îngrijire, precum și pentru un bărbierit optim și precis, fiecare bărbat trebuie să știe ce tip de piele are. Deși epiderma bărbaților este mai groasă și mai rezistentă, există aceleași variante de ten ca și în cazul femeilor. Astfel, pielea bărbaților poate să fie uscată, grasă sau normală. Deseori, tenul normal este asociat cu zone ale feței ce sunt caracterizate de o piele uscată sau sensibilă cu tendințe de iritare, cel mai des în zona cu pilozitate, ceea ce este un motiv în plus pentru a-și cunoaște tipul de păr facial. Acesta poate fi des, rar, cu fir gros sau subțire. 

Luând în calcul toate aceste elemente, produsele de îngrijire trebuie să ofere pielii suport pentru fiecare situație în parte. Cu alte cuvinte, alegerea produselor de îngrijire trebuie să fie corelată mereu cu tipurile de piele și de păr facial. 

Bărbaților care se bărbieresc, zilnic sau nu, le este recomandat să facă acest lucru după duș sau să-și încălzească fața cu un prosop cald ori cu apă înainte și să utilizeze creme sau spume de bărbierit adecvate. Un aparat de ras electric, de tip umed și/sau uscat este alegerea optimă pentru un bărbierit blând, fiind în măsură să prevină erupțiile cutanate sau firele de păr încarnate, dar și o soluție care poate fi utilizată permanent pentru pielea sensibilă, uscată sau care are tendința de a se irita ușor.  

Îngrijirea după bărbierit

Indiferent de tipul de bărbierit ales, indiferent dacă se utilizează spumă, cremă sau ulei pentru bărbierit ori procedura se poate face cu un aparat electric care oferă un bărbierit uscat, fața trebuie clătită la final cu apă călduță. Nu este recomandată apa foarte rece, dar nici cea foarte caldă. După bărbierit, utilizarea unui produs special destinat acestui moment este o necesitate. Acesta se alege în funcție de tipul pielii și trebuie să fie bine tolerat. 

Renunță la produsele care conțin alcool în compoziție. Cele cu adevărat utile sunt after shaveurile cu efect emolient și calmant, dar alese astfel încât să fie perfect adaptate tipului de piele. Acesta este motivul pentru care trebuie să intre în obișnuință lectura etichetelor produselor cosmetice folosite, pentru a vedea compoziția și tipul de ten pentru care sunt concepute. Un amănunt important este acela de a testa un produs nou înainte de prima lui utilizare. Și bărbații pot avea reacții alergice sau intoleranță la unii compuși, chiar dacă este vorba despre produse de top. 

Rutina zilnică 

Igiena este prima necesitate, astfel că fața trebuie spălată după efort sau activități care implică praf sau alte pulberi. Pe parcursul zilei este suficientă apa simplă, la temperatură moderată.  

Dimineața și seara fața trebuie curățată cu un produs special. Săpunul nu este o alegere bună, dat fiind faptul că usucă pielea și poate agrava iritațiile. Și de data aceasta produsele de curățare, inclusiv gelurile de duș, se aleg în funcție de tipul pielii. Ideale sunt produsele care nu degresează pielea, dar sunt special create pentru uz masculin. 

Tuturor bărbaților ar trebui să le intre în obișnuință utilizarea unor creme hidratante special concepute pentru pielea lor. Cele  „fără ulei” sau „non-comedogenice”, sunt destinate pielii cu tendințe acneice, iar cele „fără parfum”, pentru cea sensibilă, acestea fiind produse din categoria celor blânde. Este bine de știut că toate cosmeticele masculine cu parfum intens pot lăsa pielea uscată și pot produce iritații. 

Nu trebuie omisă importanța cremelor care conțin factor de protecție solară. Soarele este responsabil de îmbătrânirea prematură a feței, de apariția ridurilor adânci și a cancerului cutanat. Crema ideală are un factor de protecție 30 sau mai mult și trebuie aplicată inclusiv pe scalp, dacă obișnuiești să-l razi, dar și pe urechi, pe gât (inclusiv la ceafă) și pe buze.

Un bărbat care își îngrijește cu atenție pielea, respectând această rutină zilnică care înseamnă doar două-trei produse cosmetice în plus și tot atâtea minute suplimentare în toaleta zilnică, nu pierde cu nimic din masculinitate, ci câștigă un plus de farmec personal, femeile fiind mereu atrase de un aspect îngrijit și o piele frumoasă. 

Sursa foto: Shutterstock.com