In general, barbatii se dau in vant dupa ideea de flirt. Fie ca o fac cu o femeie sau cu...mai multe deodata :)

Si, la urma urmei, asta e cea mai de succes solutie catre indeplinirea idealului: gasirea perechii ideale.

Totusi, exista flirturi si "date-uri" care se pot transforma intr-un fiasco ori care ii pot face pe reprezentantii sexului puternic sa faca un pas inapoi. Asta atunci cand, spun mai multi psihologi si cercetatori ai universitatilor din Buffalo, Austin (Texas) si ai California Lutheran University, dau de o femeie pe care ajung sa o vada ca fiind mai inteligenta decat ei.

Potrivit cercetatorilor, acest lucru poate fi un "turn-off" pentru cei mai multi barbati. Acestia sustin ca in psihicul fiecarui barbat se produce un click (ori declick) atunci cand nu se mai simt in control si nu mai sunt competitivi dintr-un anumit punct de vedere.

De altfel, un studiu american a scos la iveala inca din 2006 faptul ca o majoritate covarsitoare a barbatilor care au participat la un eveniment de "speed dating" s-au declarat incantati de ideea de a intalni o femeie inteligenta, insa nu au mai fost la fel de entuziasmati atunci cand conversatia a ajuns la un punct la care au simtit ca nu mai detin controlul.

Desfasurarea experimentului

Studiul efectuat a avut 6 faze, inaintea carora 86% dintre subiecti s-au declarat atrasi de ideea de a intalni o femeie mai inteligenta decat ei.

In prima faza, 105 barbati cu studii medii au fost supusi unui scenariu ipotetic: li s-a cerut sa noteze pe o scara de la 1 la 10 gradul de atractivitate atunci cand e vorba de o femeie cu studii superioare, care a obtinut rezultate mai bune decat ei la un test spontan.

In cea de-a doua faza, 151 de barbati, tot cu studii medii, au fost intrebati daca vor sa intalneasca pe loc, intr-o alta camera, o femeie care a obtinut rezultate mai bune decat ei la respectivul test.

Ambele faze au scos la iveala faptul ca "blind date-ul" ii atrage pe barbati, care devin curiosi sa afle daca respectiva femeie este "girlfriend material".

Totusi, situatia se schimba atunci cand vorbim de urmatoarele doua faze. In punctele 3 si 4 ale studiului, barbatii si femeile au luat parte impreuna la teste si si-au putut auzi raspunsurile, pe care le-au spus cu voce tare.

In cazul acesta, barbatii care au fost pusi la masa cu femei care au obtinut scoruri mai mari la testele de inteligenta au simtit cumva nevoia sa se distanteze putin de acestea. Fizic, acestia s-au dat cu scaunul mai in spate ori s-au miscat putin in lateral. De asemenea, cei mai multi au avut tendinta sa o caracterizeze ulterior pe cea care a stat in fata lor ca fiind "mai putin atractiva".

In fine, in ultimele doua faze, rezultatul a fost si mai evident. In ultimele doua situatii, paricipantii, barbati si femei, au efectuat din nou testele impreuna. Aici, insa, psihologii au apelat un la artificiu. Acestia le-au spus barbatilor ca au obtinut rezultate mai slabe decat "perechile" lor, fara sa ia cu adevarat in considerare raspunsurile date.

Avand certitudinea ca au obtinut rezultate mai slabe, desi acest lucru a fost fals, subiectii au avut tendinta sa se simta mai putin atrasi de cea cu care au fost "imperecheati".

Concluziile studiului au fost astfel legate de faptul ca unii barbati se pot simti mai putin atrasi de o femeie pe care o considera a fi "o amenintare" din punct de vedere al gradului de cunoastere si al controlului unor situatii date. Cu alte cuvinte: exista situatii in care barbatii prefera sa-si protejeze ego-ul fragil in detrimentul unei intalniri.