Biserica scientologică a făcut audiţii secrete pentru a-i găsi o soţie lui Tom Cruise - membru marcant al cultului -, după divorţul acestuia de actriţa australiană Nicole Kidman, potrivit unui articol care va fi publicat în revista Vanity Fair.

Audiţiile au fost atât de secrete încât nici măcar candidatele la "postul" de soţie a actorului nu şi-au dat seama că sunt supuse unor teste de membrii bisericii scientologice, informează hollywoodreporter.com.

Aceste informaţii apar într-un articol scris de Maureen Orth, care citează mai multe surse, inclusiv foşti membri ai cultului, dar şi pe Marc Headley, scientolog din copilărie, care a văzut "mai multe înregistrări video" cu candidatele.

În 2004, biserica a adunat mai multe actriţe membre ale cultului, sub pretextul că fac audiţii pentru un film de promovare a scientologiei. În timpul audiţiilor, ele au fost rugate să spună ce părere au despre Tom Cruise.

 

Nazanin Boniadi

 

Potrivit autoarei articolului, una dintre alegeri a fost actriţa britanică de origine iraniană Nazanin Boniadi. Iniţial i s-a spus că are de înfăptuit "o misiune importantă" pentru biserică şi a fost pusă să mărturisească unui oficial al cultului cele mai adânci secrete ale ei, dar şi istoria aventurilor sale sexuale. Acest lucru se întâmpla cu multe luni înainte să se întâlnească cu Tom Cruise, pentru care oficialii au pregătit-o să-i fie soţie.

Revista Vanity Fair nu specifică dacă a vorbit direct cu Boniadi pentru acest articol şi ea nu este citată în preview-ul acestuia.

Potrivit surselor publicaţiei, Boniadi a fost adusă în SUA, unde l-a cunoscut pe Tom Cruise şi s-a întâlnit cu acesta din noiembrie 2004 până în ianuarie 2005.

Se pare însă că Boniadi l-a înfuriat pe şeful cultului, David Miscavige, pentru că a repetat de foarte multe ori propoziţia "scuză-mă", în timpul unui discurs al acestuia, neînţelegându-l, pentru că vorbea foarte repede. Cruise s-a supărat şi el pe ea şi a rupt relaţia prin intermediul unei terţe persoane.

Ulterior, Boniadi a fost trimisă la un centru scientologic din Florida, unde i s-a interzis să vorbească despre relaţia cu actorul şi a fost apoi pedepsită când a vorbit despre acest lucru cu un prieten. Astfel, a fost pusă să cureţe toalete cu periuţa de dinţi şi a fost obligată să vândă cărţi semnate de fondatorul cultului, L. Ron Hubbard, pe stradă.

Biserica scientologică a negat toate aceste informaţii, spunând că sunt opera unor foşti membri supăraţi.

În afară de cariera sa cinematografică, Tom Cruise este celebru pentru că este un membru marcant al cultului scientologic, considerat o sectă în multe ţări europene. Acesta a fost fondat în Statele Unite, în 1954, de scriitorul de literatură SF Lafayette Ron Hubbard (1911 - 1986), care a pretins că oamenii poartă în ei urme ale unei vechi civilizaţii extraterestre. Cultul are statut de întreprindere comercială şi milioane de adepţi pe care preferă să-i recruteze din cercurile sociale influente. Adepţii trebuie să doneze sume mari de bani pentru a urma cursurile scientologice.

După divorţul de Nicole Kidman, Cruise s-a căsătorit cu actriţa Katie Holmes, de care s-a despărţit recent, după o relaţie care a durat şapte ani.

Katie Holmes, în vârstă de 33 de ani, a anunţat pe 29 iunie că a iniţiat procedura prin care a solicitat divorţul de Tom Cruise, în vârstă de 50 de ani. La începutul lui iulie, Tom Cruise şi Katie Holmes au anunţat că au semnat un acord amiabil prin care rezolvă chestiunea divorţului, la mai puţin de două săptămâni după ce şi-au anunţat despărţirea.

Cei doi actori şi-au exprimat cu această ocazie "respectul reciproc" pentru "credinţele fiecăruia". Acest termen părea a fi o aluzie la biserica scientologică, o organizaţie religioasă controversată din care face parte Tom Cruise în calitate de membru eminent al acesteia, şi care pare a se afla în centrul problemelor din cuplul Cruise-Holmes.

Crescută în religia catolică, Katie Holmes s-a alăturat cultului scientologic după ce l-a cunoscut pe Tom Cruise.

Dar, potrivit presei americane, rolul cultului scientologic în educaţia micuţei Suri, fetiţa celor doi, s-ar afla la originea procedurii de divorţ lansate de Katie Holmes, care se teme ca această congregaţie să nu o considere de acum înainte o ameninţare şi să înceapă să o urmărească şi să o supravegheze.

Organizaţia religioasă a dezminţit formal astfel de practici, iar câţiva dintre prietenii lui Tom Cruise au spus că divorţul nu are nimic de-a face cu organizaţia.

Pentru Tom Cruise, acesta este cel de-al treilea divorţ. Actorul a fost căsătorit în trecut cu actriţele Mimi Rogers (1987-1990) şi Nicole Kidman (1990 - 2001). Cu cea din urmă, Cruise a adoptat doi copii - Isabella (19 ani) şi Connor (17 ani).