Potrivit rezultatelor acestui studiu, persoanele care au fotografiat anumite obiecte în timpul unei vizite la muzeu au mai puţine şanse de a-şi aminti detaliile acelei vizite în comparaţie cu persoanele care au observat cu atenţie obiectele în cauză.

"Oamenii îşi scot aparatele de fotografiat atât de repede, aproape fără să se gândească, pentru a capta un moment, încât ajung la un punct în care uită ceea ce se petrece chiar în faţa lor", a declarat Linda Henkel, cercetătoare la Universitatea Fairfield, autoarea studiului.

Într-un muzeu, Linda Henkel le-a cerut unor studenţi să observe anumite obiecte în timpul unei vizite - fie fotografiindu-le, fie privindu-le pur şi simplu. În ziua următoare, amintirile participanţilor la studiu au fost testate, iar aceia care au făcut fotografii întâmpinau dificultăţi mai mari în a recunoaşte detaliile asociate acelor obiecte decât aceia care au privit obiectele.

"Oamenii se bazează pe tehnologie, pentru ca aceasta să îşi amintească în locul lor (...), iar acest fapt poate avea un efect negativ asupra lucrurilor pe care ei şi le amintesc despre acea experienţă", a subliniat autoarea studiului.

Într-un al doilea studiu, studenţii care au fotografiat un detaliu al unui obiect, făcând un zoom, au părut să aibă o amintire mai bună a obiectului în ansamblu, însă nu şi a detaliului în sine. "Acest lucru arată până la ce punct «ochiul spiritului» şi «ochiul aparatului» sunt diferite", a spus Linda Henkel, reamintind că mai multe studii anterioare în domeniul memoriei au sugerat faptul că realizarea de instantanee poate să îl ajute pe fotograf să îşi amintească un lucu, însă doar dacă acea persoană îşi acordă un anumit timp pentru a privi şi a studia apoi acea imagine.