La o primă analiză a podiumului putem observa că trei bărbați, fără o trupă care să le susțină recitalul live, au impresionat juriul și publicul și au plecat acasă cu o amintire de neuitat - fac parte din istoria celui mai important concurs muzical european. 

Pe locul trei s-a plasat reprezentantul Rusiei, Sergey Lazarev cu piesa Scream. Revenit în concurs după evoluția din 2016, el s-a văzut nevoit să plece acasă tot cu medalia de bronz a concursului, ca și la prima apariție. Sergey, 36 ani, este un cântăreț, dansator și actor, născut și crescut în Moscova. Pentru apariția din acest an el a optat pentru un spectacol care să-i scoată în evidența vocea și puterea piesei; într-o ținută ”all white”, el a apărut singur pe scenă și s-a folosit de reprezentări grafice pentru a accentua mesajul versurilor. 

Rezultatul final a fost unul, cu siguranță, surprinzător, iar Sergey a postat pe contul său de Instagram o serie de cifre despre evoluția piesei: ”Spectatorii din 11 țări au considerat performanța mea ca fiind de primul loc [...], în timp ce juriile din 17 țări au considerat-o de 0 puncte.” Dacă a treia oară va fi cu noroc pentru Sergey sau dacă aceasta a fost ultima lui încercare, rămâne un mister de descoperit pentru următorii ani. 

Cu o apariție total opusă, plină de culoare, pe locul 2 s-a clasat Italia. Mahmood, pe numele complet Alessandro Mahmoud, 26 ani, s-a născut în Milano și are o carieră aflată într-o continuă creștere. După participarea la un show de talente muzicale, a ales ca în 2019 să participe la Sanremo, unde a câștigat primul loc, care i-a asigurat și participarea la festivalul Eurovision. Cum Italia este din blocul țărilor care plătesc cele mai mari sume pentru susținerea concursului, Mahmood s-a calificat direct în finală. Pe scenă a optat pentru a apărea alături de trei dansatori care au completat show-ul încărcat de o grafică cu imagini și mesaje. Ținuta lui a fost una simplă, cu blugi negri și o cămașă roșie cu modele aurii. 

Cu un punctaj extrem de mare din partea telespectatorilor, acesta a reușit una dintre surprizele ediției, urcând pe podium. Evident această poziție i-a oferit o mare bucurie, pe care Mahmood nu s-a ferit să o împărtășească cu fanii pe rețelele sociale:”Mulțumesc tuturor pentru suport, a fost o experiență incredibilă. Mulțumesc Europa pentru că i-ai permis piesei mele Soldi să atingă locul 2. WOW”

Locul 1 a fost unul care va rămâne în amintirea tuturor pentru o lungă perioadă de timp: favorit încă de la momentul în care piesa lui a fost făcută publică, Duncan a reușit să învingă toată competiția atât în semifinala 2, cea în care și România a făcut parte, dar și în marea finală. La doar 25 ani, Duncan Laurence a oferit nu doar un premiu mult așteptat de fanii olandezi, ci și o serie de discursuri motivaționale pentru toți cei care l-au ascultat. 

Pentru momentul lui de pe scenă a optat pentru o apariție simplă și elegantă, el și pianul. Mesajul transmis de piesa Arcade este cel al căutării iubirii, acelei iubiri care să dureze o viață întreagă, despre speranța de a găsi ceva ce pare imposibil de atins. Nu doar melodia lui a avut un mesaj cu un impact puternic emoțional, ci și discursurile pe care le-a susținut în preajma concursului. În conferința de presă care a urmat câștigării concursului, el a declarat ”Cred că cel mai important lucru este să îți rămâi constant ție, să te vezi pe tine însuți așa cum ești. E important să fii loial lucrurilor pe care le iubești și oamenii te vor iubi pentru ceea ce ești, nu te vor judeca. Și gândește mare!”

Trei bărbați care au oferit lecții de viață tuturor celor care au urmărit ediția din acest an. Piesele lor le vom mai asculta, dar rămâne de văzut ce povești vor scrie pe mai departe. 

 

Sursă foto: Getty Images