din partea britanicilor privind "violenţa şi încurajarea unui comportament antisocial".

Spotul, realizat sub sloganul "Spuneţi nu piticilor", înfăţişează o armată de pitici furioşi care invadează casa unui cuplu căsătorit care înlocuieşte mobila şi ornamentele vechi cu noi produse. Cei doi găsesc modalităţi violente să ţină piticii la distanţă. Într-o scenă un pitic de grădină apare alături de unul dintre prietenii săi, căzut şi zdrobit în două, cu o lacrimă curgându-i pe obraz înainte de a se lansa în răzbunare.

Autoritatea britanică a standardelor în advertising a primit 50 de plângeri de la persoane îngrijorate susţinând că reclama este "nepotrivită pentru copii, jignitoare, înfricoşătoare, violentă şi încurajează un comportament antisocial", informează Daily Mail.

În timp ce fanii piticilor de grădină se revoltă împotriva campaniei IKEA, vânzările acestor obiecte decorative au crescut în Marea Britanie cu 150 la sută, conform centrului de mobilier pentru grădină Dobbies.

"În cei 150 de ani de istorie a grădinilor din Marea Britanie, piticii au jucat întotdeauna un rol important şi vesel în popularea spaţiilor noastre verzi" , a comentat Dr Twigs Way, istoric în domeniul grădinilor.

"Oamenilor le place să îşi dea seama că [piticii] sunt demodaţi şi de prost gust, dar poartă noroc şi acum sunt iubiţi în lumea întreagă. Noua reclamă IKEA a fost concepută să provoace rumoare - suntem un popor de iubitori de pitici."

Reacţia companiei a fost oferită de Peter Wright, managerul de marketing al IKEA din Marea Britanie: "Considerăm că reclama are o abordare veselă cât de simplu şi accesibil este pentru clienţi să îşi aranjeze spaţiile de afară la fel ca cele din orice altă cameră a casei".

Acesta menţionează că piticii sunt un simbol pentru tot ceea ce e demodat şi mohorât la grădinile britanicilor.

"Putem să confirmăm că niciun pitic nu a fost rănit în timpul realizării acestei reclame, mulţumită post-producţiei inteligente şi a unor dubluri curajoase", a adăugat Wright.