aduc prejudicii sanatatii, se afirma intr-un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea din Florenta. Este infidelitatea o "activitate" riscanta pentru sanatate?

Probabil ca da, au spus cercetatorii italieni, care au sintetizat toate studiile ce au investigat adulterul din cuplu, informeaza lefigaro.fr.

Desi sotii infideli par a avea o viata sexuala mai bogata si mai plina de satisfactii decat sotii fideli, un anumit numar de studii au lasat sa se inteleaga ca infidelitatea barbatilor poate sa antreneze un risc cardiovascular mai mare.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au recenzat, in baza medicala Medline, toate articolele publicate in limba engleza aparute inainte de data de 4 decembrie 2011, care contineau cuvintele "infidelitate", "relatii extraconjugale" si "barbati".

Ei au descoperit astfel o serie de studii care afirma ca barbatii devin mult mai des victime ale sindromului mortii subite atunci cand au o relatie adultera.

Un studiu german bazat pe autopsii afirma faptul ca cele mai multe dintre decese, la barbati, se produc pe durata unei relatii in afara casatoriei si ca doar un mic numar de decese se produc la domiciliul victimei.

"Sexul extraconjugal ar putea fi stresant, intrucat amanta este adeseori mai tanara ca sotia, iar raporturile sexuale au loc adeseori dupa un consum excesiv de alcool si mese copioase", afirma autorii italieni, a caror meta-analiza a fost publicata recent in Journal of Sexual Medicine.

O intalnire secreta, intr-un loc cu care sotul infidel nu este familiarizat, cauzeaza si o reactie fiziologica puternica, caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Sentimentul de culpabilitate fata de sotie poate contribui si el la aparitia stresului psihologic, care cauzeaza la randul sau o crestere a riscului de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, este binecunoscut faptul ca intimitatea sexuala are o influenta pozitiva asupra psihicului, calitatii vietii si a sanatatii. Un studiu american a aratat faptul ca frecventa raporturilor sexuale are o anumita influenta asupra longevitatii oamenilor, cu conditia ca ele sa aiba loc intr-un cadru sigur si sa fie intretinute cu partenerul de cuplu.

"Desi multe lucruri au fost spuse in mass-media, este necesar sa fie spuse alte multe lucruri", remarca savantii italieni, constatand ca infidelitatea ramane un fenomen subestimat, a carui frecventa reala este dificil de apreciat. Anumite studii afirma ca intre 1,5% si 4% dintre barbati intretin raporturi sexuale extraconjugale. Alte studii au ajuns la concluzia potrivit careia 23% dintre barbati si-au inselat actuala partenera de cuplu.

Cercetatorii italieni au avansat, insa, si o alta ipoteza: relatiile amoroase monogame ar putea fi o strategie dezvoltata de specia umana pentru a favoriza protejarea copiilor, securitatea si capacitatea de supravietuire.