Dacă te numeri printre cei care vor sa facă parte din soluţie şi nu să contribuie la problemă, iată câteva gesturi simple care te vor ajuta să-ţi faci locuinţa să fie mai eco-friendly.

Spală cu apa rece

Până la 90% din energia utilizată de o mașină de spălat se consumă pentru încălzirea apei. Așadar, pentru a economisi energie, alege mai des programele maşinii de spălat care folosesc apă rece. În acest fel, reduci emisiile de dioxid de carbon, dar o să-ţi menții și hainele într-o stare optimă mai mult timp, deoarece apa fierbinte poate deteriora țesătura și face hainele colorate să pară ponosite. Cu excepția cazului în care ai de-a face cu haine foarte murdare sau cu pete dificile, cum ar fi cele de ulei, de sos sau de vin, nu are rost să foloseşti programele care încălzesc apa foarte mult.

O bună izolare a locuinţei

Una dintre cele mai inteligente modalități de a îmbunătăți aspectul ecologic al locuinţei tale constă în a te asigura că utilizezi cât mai puțină energie. Investițiile în izolația locuinţei sunt o modalitate excelentă de a face acest lucru. O izolație bună ajută la menținerea căldurii în interior, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie sa deschizi caloriferele sau centrala la fel de des. Ferestrele termopan şi parchetul din lemn te vor ajuta foarte mult în acest sens. Covoarele sunt, de asemenea, o modalitate rentabilă și elegantă de a păstra căldura în casă, ceea ce te va ajuta şi să cheltui mai puţini bani.

Panouri solare

Dacă intenționezi să îţi cumperi o casă sau să renovezi una, trebuie să ştii că panourile fotovoltaice sunt o caracteristică esențială a oricărei locuinţe ecologice. Astfel de panouri îţi oferă energie electrică verde şi sunt, cu siguranță, o investiție pe termen lung.

Reciclează şi cumpără produse reciclate

Cel mai probabil nu mai este nevoie să îţi spunem că este foarte important să reciclezi produsele din plastic, sticlă, hârtie şi metal, dar ştiai că poţi cumpăra produse reciclate? Dacă eşti puţin atent atunci cand îți faci cumpărăturile, vei observa că multe produse sunt vândute în ambalaje din hârtie sau plastic reciclat. Cumpărând astfel de produse vei încuraja economia circulară şi bunele practici în acest domeniu. În plus, cumpărând diferite produse din magazine second-hand, dai o nouă şansă la viaţă unor obiecte într-o stare impecabilă, care, în alte condiţii, ar fi ajuns la gunoi.

Becuri LED

Investiția în becurile eficiente din punct de vedere energetic face o mare diferență. Nu doar că vei folosi mai puțină energie electrică, dar vei face și locuinţa ta mai prietenoasă cu mediul. Indiferent cât de tentante sunt becurile obişnuite cu incandescenţă mare, cele de tip LED sunt alternativa cea mai bună. Durează mai mult, sunt ecologice și te ajută, pe termen lung, să economiseşti bani.

Cumpără plante

Nu numai că arată minunat ca decor verde, dar plantele în ghivece sunt şi eficiente pentru curățarea aerului din interior. În plus, vor oferi locuinţei tale un aer mai primitor. Sigur, este nevoie de un pic de responsabilitate pentru a avea grijă de plante, dar cu siguranță merită.

Din ce în ce mai mulţi oameni din întreaga lume devin mai conștienți de impactul lor personal asupra mediului înconjurător, iar gesturile mici ale fiecăruia dintre noi pot duce la schimbări semnificative. Urmează sfaturile enumerate mai sus şi nu numai că locuinţa ta va deveni mai  prietenoasă cu mediul, dar şi tu te vei alege cu ceva bani în plus în portofel.

Sursă foto: Unsplash.com