Pe lângă faptul că rămâne una dintre principalele tehnici de procurare a hranei (și asta încă din cele mai vechi timpuri), poate fi și modalitate relaxantă de petrecere a timpului liber, la finalul unei săptămâni pline. Sau chiar un sport care să-ți stimuleze spiritul competitiv (pescuitul sportiv).

Așadar, dacă plănuiești să te apuci de o astfel de activitate, iată care sunt pașii de care ar trebui să te ocupi mai întâi. 

Asigură-te că ai un kit de bază pentru pescuit

Ca pescar începător, vei avea nevoie, în primul rând, de un echipament pentru pescuit staționar, care se practică în cazul peștilor pașnici, în apele dulci de cele mai multe ori. 

Primele lucruri pe care trebuie să le treci pe lista de cumpărături sunt: lanseta (cu o putere mare de aruncare), mulinetele (mulinetele Shimano, de exemplu, se numără printre cele mai bune), suportul de lanseta (rod pod), carlige pentru a prinde pestele, un recipient în care să depozitezi peștii capturați, plumb pentru lansetă, foarfecă și cuțit sau briceag, cutie pentru momeală și diverse tipuri de momeli, fire monofilament pentru pescuit și un scaun pliant. 

Pescuiește numai în timpul sezonului

Chiar dacă pare la îndemâna oricui, oricând, pescuitul nu este o activitate pe care să o poți face tot timpul. Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură reglementează în fiecare an sezonul și zonele în care e permis pescuitul, cât și zonele de prohibiție, protejate prin lege cu scopul refacerii resurselor acvatice. 

Pentru a face totul ca la carte, caută bălțile de pescuit din apropierea orașului tău, care sunt populate cu pești și sunt deschise doar în timpul sezonului oficial. Pentru unele dintre ele va trebui să plătești o taxă de acces, în timp ce altele sunt gratuite.

Pregătește momeala înainte de a merge la pescuit

Sunt mai multe tipuri de momeli pe care le poți utiliza la pescuitul staționar, însă depinde și de tipul de pește pe care vrei să-l capturezi. Alegerea nadei este un pas esențial, mai ales dacă vrei să ai rezultate bune. În general, acum poți găsi mai multe mixuri de boilies, acele biluțe intens aromate care atrag rapid peștii, în magazinele de specialitate. La fel de eficiente sunt și bucățelele de pelete, care se dizolvă mai greu în apă, dispersând un miros puternic, atrăgând peștii pe o distanța mare. 

Dacă vrei să mergi pe metoda clasică, poți pregăti momeala din râme, larve sau viermi. Avantajul acestora este că, prin mișcările lor, emit un fel de vibrații în apă, vibrații spre care peștii se îndreaptă imediat ce le detectează. Tot pe post de momeală poți folosi și peștii mai mici sau bucățelele mici de carne, fructe, legume și semințe. 

Pe lângă toate acestea, dacă vrei să descoperi tainele pescuitului, trebuie să știi și că va trebui să te înarmezi cu foarte multă răbdare. S-ar putea să treacă ore bune până când primul crap va rămâne prins în undiță. De îndată ce simți că trage și că s-a prins, poți retrage undița. Este importantă sincronizarea, însă, în același timp, ține de experiența și de îndemânarea pe care le dobândești cu timpul!