Celebra băutură Coca Cola are însă o combinaţie perfectă în ceea ce priveşte gustul, obţinut în urma unor inovaţii din domeniul biochimiei.

Michael Moss, jurnalist al publicaţiei Huffington Post şi câştigător al premiului Pulitzer, a aflat ce stă de fapt în spatele formulei secrete de preparare a băuturii Coca Cola, relatează publicaţia americană. Moss a discutat cu Jeffrey Dunn, fost şef operaţional în cadrul Coca Cola pentru regiunea America de Nord, acesta explicând pentru jurnalistul american de câtă cercetare în ingineria biochimică a fost nevoie pentru a perfecţiona gustul băuturii carbogazoase.

Potrivit sursei citate, în urmă cu 13 ani, persoana aflată la cârma companiei a angajat o firmă elveţiană pentru a ajuta la identificarea ingredientelor şi a legăturilor chimice care se stabilesc între acestea, ce duc practic la formarea gustului irezistibil pe care Coca Cola îl are.

După o serie de cercetări desfăşurate de firma eleveţiană au fost descoperite câteva dintre elementele băuturii carbogazoase care fac din aceasta un produs ce nu poate fi refuzat. Astfel, elveţienii au susţinut că bulele carbogazoase din Coca Cola reprezintă unul dintre atuurile pe care băutura le are, generând un soi de dependenţă pentru cei care o consumă.

Totodată, firma a mai desluşit un comportament interesant al corpului uman atunci când vine vorba despre consumul de alimente sau băuturi. Potrivit cercetătorilor elveţieni, corpul uman simte o atracţie puternică pentru alimentele cu aromă puternică, însă, după o anumită perioadă de timp interesul pentru aceste alimente se pierde, corpul dorind constant lucruri noi.

Fenomenul identificat de cercetătorii din Elveţia este cunoscut drept "senzorial-specific de saturaţie" prin care corpul omenesc se satură de un anumit gust şi simte senzaţia de suprasaturaţie.

Aspectul diferit al băuturii Coca Cola constă într-o combinaţie perfectă de arome şi gusturi, potrivit lui Jeffrey Dunn.

" Ne-au spus (n.r cercetătorii elveţieni) că ceea ce este fascinant despre Cola în comparaţie cu alte băuturi carbogazoase constă în echilibrul aproape perfect al gustului ", a declarat Jeffrey Dunn pentru Michael Moss.

Rezultalele cercetărilor desfăşurate de elveţieni au rămas arhivate la Coca Cola, însă o parte din calităţile care fac din acest suc o băutură atât de dorită au fost făcute publice. Gustul irezistibil al sucului este compus din "aroma de vanilie bine proporţionată, plante citrice şi condimente speciale precum scorţişoară sau nucşoară. De asemenea, zahărul, acidul fosforic şi dioxidul de carbon sunt doar o parte din ingredientele ce compun gustul unic al băuturii", notează Huffington Post.

Pe lângă ingredientele sucului, Coca Cola este preferat de milioane de consumatori la nivel mondial şi datorită brand-ului consacrat sau a tehnicilor de marketing bine implementate.