Cum ai început să gătești?

„Am avut norocul să studiez în străinătate, în Danemarca. Acolo, la cămin, bucătăria era complet utilată. De la cuptor, plite, frigider la ustensile de bucătărie. Na, și acolo, în studenție, ca orice tânăr, am făcut cartofi pai, ochiuri prăjite, după aceea am început să mă uit pe YouTube, mai chemam prieteni la mine, la o bere, la o vin, să gătim ceva. Și, încet-încet, am prins gustul rafinamentului. Până la urmă, ai nevoie de exercițiu. 

Am greșit de multe ori, doar că am avut norocul că eram singur și nu a trebuit să guste nimeni din mâncarea mea.” 

Dragostea trece prin stomac?

„Da, aș putea spune că dragostea trece prin stomac și, dacă mâncarea este bună, se deschid foarte multe oportunități. Da, am mai gătit și eu pentru domnișoare... și mie îmi place mâncarea și lor le-a plăcut mâncarea și, în cazul acesta, toată lumea este fericită.” 

Care este mâncarea ta preferată? 

„Mie îmi place foarte mult peștele. Din păcate, este foarte greu de găsit pește proaspăt și este și scump. Dar aș mânca pește oricum, mai ales în stil asiatic, dulce-acrișor, picant, cu sos de soia, tăiței de orez... L-aș combina poate cu un pic de mămăligă, cu spanac, cu ciuperci. Îmi place toată mâncarea, cât timp este bună.”

Dintre bucătăriile internaționale, care este preferata ta?

„Eu sunt mare fan bucătăria asiatică și foarte mare fan fusion. Adică, da, bucătăria thailandeză are specificul ei, bucătăria coreeană are specificul ei... chinezească, japoneză, la fel. Toate sunt foarte complexe, dar nu cred că eu trebuie să mă limitez la una sau la alta, îmi place să iau bazele de arome și texturi de la fiecare în parte și să fac niște combinații aparte. Nu vreau să sune ca un clișeu, dar ideea de bază este să fie mâncarea bună.” 

Ce părere ai despre bucătăria românească?

„Cred că, noi, ca și nație, avem o problemă în a recunoaște ce-i al nostru. Și noi nu recunoaștem nimic. Noi nici sarmalele nu spunem că sunt ale noastre. Finlandezii au sarmalele lor și zic că sunt ale lor, polonezii au sarmalele lor și spun că sunt ale lor... Doar noi spunem că sunt turcești, numai că turcii, ce să crezi, nu consumă carne de porc!

Ar trebui să ne asumăm un preparat sau altul și apoi să lucrăm la asta, să facem rețetele mai rafinate... nu trebuie să fie mâncarea atât de grasă, de pildă. Nu mă înțelege greșit, eu sunt mâncău, mănânc de toate. Ar trebui să identificăm speficul național și după aceea să-l rafinăm, să avem curaj să ne jucăm cu texturi, cu gusturi, cu plating. Și cred că sunt foarte puțini bucătari români care au curajul să facă asta.” 

Vezi și VIDEO: Ionuț Mărieș, sărut pasional cu Dilly Chilly. Ce spune ea