Programele de sănătate publică transmise pe telefonul mobil prin intermediul SMS-urilor s-au dovedit a fi eficiente în cazurile în care persoanele care vor să renunţe la fumat intră în sevraj.

Încurajările şi sfaturile prin SMS reprezintă un ajutor util pentru persoanele care încearcă să pună capăt dependenţei lor de tutun. Potrivit unei reviste publicate de organizaţia non-profit Cochrane, fumătorii care au beneficiat de acest gen de "coaching" ("consiliere") au într-adevăr mai multe şanse să fie în continuare abstinenţi (din acest punct de vedere, n.r.) la şase luni după ce au renunţat la fumat, informează lefigaro.fr.

Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele furnizate de cinci studii realizate pe 9.000 de "candidaţi" la sevraj, de toate vârstele, înscrişi în programul de renunţare la fumat, implementat cu ajutorul telefoanelor mobile. Mai multe mesaje audio şi scrise le-au fost expediate în fiecare zi. Într-unul dintre studii, participanţii primeau şi mici fişiere video, care prezentau diverse metode ce pot fi utilizate pentru a renunţa la fumat.

Cercetătorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă au remarcat un beneficiu de până la două ori mai mare cu aceste metode, în comparaţie cu grupul-ţintă, chiar dacă rezultatele au diferit de la un studiu la altul. "Telefonul mobil face de acum parte din viaţa cotidiană, mai ales din cea a tinerilor adulţi. Este un mijloc de livrare a unor mesaje de sănătate publică, care s-a dovedit eficient şi, fără niciun dubiu, mai puţin costisitor decât liniile telefonice de asistenţă", au adăugat autorii acestei analize.

Oamenii de ştiinţă au lansat un apel prin care au solicitat realizarea unor noi studii care să măsoare eficienţa aplicaţiilor de pe telefoanele inteligente care înregistrează un avânt spectaculos în perioada actuală. Unele dintre ele sunt puse la punct de laboratoare farmaceutice. O astfel de aplicaţie încearcă de exemplu să îi motiveze pe foştii fumători, prezentându-le în timp real efectele benefice pe care renunţarea la fumat le are asupra sănătăţii lor. După ce a furnizat o serie de informaţii despre obiceiurile sale zilnice în ceea ce priveşte fumatul, abonatul primeşte mesaje în fiecare zi care îi indică estimări în privinţa creşterii speranţei de viaţă, a ameliorării riscului de infarct şi a capacităţilor sale respiratorii, dar şi economiile financiare realizate.

O altă aplicaţie reproduce mecanismele unui joc de recompensare, în speranţa de a-l stimula pe "abstinent" să îşi respecte promisiunea făcută lui însuşi, oferindu-i puncte pentru fiecare ţigară pe care nu a fumat-o. În opinia lui Christophe Leroux, purtătorul de cuvânt al Ligii contra cancerului, "aceste programe informatice pot fi interesante, dar ele au un impact doar asupra fumătorilor deja angajaţi în demersul de renunţare la fumat, care sunt «recidivişti» ai sevrajului".