Şi care m-a lăsat cam mască, asta că veni vorba...

Cu ceva timp în urmă, nişte vedete muzicale de pe la noi ne îndemnau să stingem şi noi pentru o oră becurile să mai respire planeta. Vedetele au stins becurile, s-au urcat în bolizii lor şi au dat o fugă la club în ora aceea... Şi în club i-au ascultat pe raperii cu goldeanu pe ei, proaspăt veniţi de la bojdeuca lor din Primăverii şi care povesteau despre cum trebuie să plăteşti soarele ca să răsară în (fostul lor) cartier...

Fiică-mea a dibuit într-un colţ de bibliotecă legendarele deja „Povestiri istorice” scrise de Dumitru Almaş şi pe care le-am devorat cu toţii în copilărie. Le-a citit şi într-o zi mi-a spus tam-nesam, vorba canadienilor de la Gold Corporation, că este mândră că e dintr-o ţară aşa bogată... În respectivele povestiri, nişte băieţi răi de prin străinătăţuri veneau în ţărişoara nostră să ne ia aurul şi, după ce-i băteam, le plăteam birul. Bine, faza cu birul nu mai era trecută în Povestirile Istorice.

Acum, străinii cei lacomi nu mai vin călare cu iataganu’-n dinţi după aur. Ca şi atunci şi acum aurul nostru ajunge la ei. Diferenţa e că voievozii noştri de acum primesc şi nu dau un „bir” pentru a fi unse cum trebuie pârghiile legislative.

Asta înseamnă independenţă de stat, mai bine pentru voievozi...

Suspiciunile de blat ale voievozilor cu invadatorii s-ar spulbera dacă extragerea metalelor preţioase s-ar face cu o companie de stat. Dar noi am falimentat o companie de stat care extrăgea petrolul pentru ca apoi aceasta să devină cea mai tare companie din România imediat după ce a ajuns în portofoliul „habsburgilor”. Drumul spre concesionările dubioase în România e parcurs atât de comod pe autostrada Bechtel...

Sunt voci specializate care spun că extragerea cu cianuri ar fi în regulă dacă se respectă procedurile care sunt acceptate şi de Comisia Europeană. În România însă îngrijorarea este justificată pentru că e de notorietate modul în care se respectă în ţara asta procedurile.

În fiecare zi, această planetă este „cianurizată” inclusiv cu peturile folosite la protestele ecologiştilor mai mult sau mai puţin independenţi. În Oceanul Pacific, în dreptul Californiei, există o suprafaţă de deşeuri menajere cât TREI FRANŢE LA UN LOC. Restul e doar un joc.

Declaraţiile preşedintelui Băsescu favorabile extragerii zăcământului de la Roşia Montană au crescut acţiunile lui Gold Corporation la bursa din Toronto cu 11%. Protestele la adresa acestui proiect au scăzut aceleaşi acţiuni cu... 11%.

Sursa foto: ghimpele.ro