Greşeala companiei ar consta în reclamele în care Samsung ironizează fanii Apple, această campanie îndepărtând o întreagă categorie de potenţiali clienţi şi alimentând totodată disputele vehemente din mediul virtual între "adepţii" celor două tabere.

Începând de anul trecut, Samsung a realizat mai multe spoturi publicitare care ironizează fanii Apple.

Aceştia sunt ilustraţi aşteptând la cozi interminabile în faţa magazinelor Apple pentru a-şi cumpăra noul model iPhone, hiperbolizând calităţile produsului.

La un moment dat este introdus în scenă un alt personaj, care se afişează drept "omul obişnuit" şi utilizează cu nonşalanţă un smartphone Samsung Galaxy, spre uimirea "cultiştilor" Apple. Reclamele se termină într-o ironie la adresa fanilor iPhone.

Strategia Samsung este cel puţin neobişnuită, notează Bloomberg în analiza Bloomberg BusinessWeek, deoarece atacă "fanii" unei companii rivale, care în mod normal reprezintă un important grup-ţintă de potenţiali clienţi pentru departamentul de marketing.

Mai mult, Apple este prezent pe piaţă cu un singur model de smartphone, care este îmbunăţit periodic şi încadrat în cel mai exclusivist segment de preţ. Astfel, un client din tabăra iPhone ar evita cel mai probabil terminalele mai ieftine ale Samsung, preferând modelele premim, cu o marjă mult mai ridicată de profit.

Ironia a mai fost întâlnită în duelurile dintre marile companii din industria IT, chiar şi din partea Apple - spoturile TV în care compania din Cupertino ironiza produsele Microsoft - însă niciodată sub forma unui atac direct la clienţii firmei concurente.

Fanii Apple şi adepţii sistemului de operare Google Android se antrenează deseori în dispute aprinse în secţiunile de comentarii ale articolelor despre smartphone-uri şi tablete. Asemenea oricărei dispute pe internet, discuţiile degenerează de multe ori în ironii reciproce şi schimburi de invective între cele două tabere, deviind de la o argumentare firească pe baza caracteristicilor celor două platforme mobile şi lăsând deoparte dreptul la o preferinţă subiectivă.