Primele forme de viaţă de pe planeta noastră au apărut acum cel puţin 3.5 miliarde de ani. De atunci, vieţuitoarele de pe Pământ au trecut prin cel puţin cinci extincţii în masă, evenimente care au dus la dispariţia celor mai multe dintre speciile existente, dar şi zeci de alte catastrofe de o mai mică amploare. Dispariţia dinozaurilor a fost ultima de o asemenea anvergură, dar oamenii de ştiinţă cred că ne îndreptăm către o a şasea extincţie în masă, relatează Business Insider.

Primul eveniment de aceast gen identificat de cercetători a avut loc acum 440-450 de milioane de ani, la sfârşitul Ordovicianului, a doua perioadă a Paleozoicului, urmată de Silurian. Extincţia din Ordovician-Silurian prezintă două vârfuri, la un milion de ani diferenţă, în urma cărora au dispărut 27% dintre familii, 57% dintre genuri şi între 60% şi 70% dintre speciile de pe Terra. Se pare că cele două evenimente coincid cu începutul şi sfârşitul unei ere glaciare, o combinaţie între răcirea globală şi scăderea nivelului mărilor fiind determinantă în declanşarea catastrofei. Marea majoritate a vieţii de pe Pământ trăia în oceane la acea vreme, aşa că vieţuitoarele marine au fost cele mai afectate.

Extincţia de la sfârşitul Devonianului, de acum 360-375 de milioane de ani, aproape de începutul Carboniferului, a fost cauzată de două sau mai multe evenimente care au avut loc într-o perioadă care a durat între trei şi douăzeci de milioane de ani. Acestea au condus la dispariţia a 19% dintre familii, 50% dintre genuri şi 70% dintre speciile de pe Terra. Probabil declanşată de anoxia oceanelor, dispariţia oxigenului din apă, la rândul ei cauzată de răcirea globală sau de vulcanism, această extincţie se pare că a afectat aproape exclusiv vieţuitoarele marine.

Citeste tot articolul aici, pe mediafax.ro