Este important să ai totul pus la punct cu câteva zile înainte de plecare, însă este nevoie și de o ultimă verificare cu o zi înainte. Bagajul se poate face din timp, pentru a nu uita nimic acasă, actele trebuie să fie pregătite și biletele de avion să fie în regulă, în cazul în care pleci cu avionul.

Pe lângă aceste aspecte, ai nevoie și de unele în plus. Acestea țin de momentul în care pleci de acasă, însă trebuie să ai în vedere și câteva lucruri dacă mergi într-o țară străină. Am pregătit o listă cu 10 lucruri de care să ții cont în momentul în care vizitezi o țară străină, pentru ca în următoarea călătorie să fii pregătit.

  1. O asigurare medicală. În cazul nefericit în care ai parte de un accident atunci când te afli într-o țară străină, o asigurare este binevenită. Costurile de îngrijire pot fi foarte mari în străinătate, în cazul în care nu ai o asigurare, însă dacă ții cont de acest lucru vei putea sta fără griji dacă ai nevoie de îngrijiri medicale.
  2. Banii – fii pregătit să ai la tine o sumă mai mare de bani decât crezi că ai avea nevoie, în special pentru că poți avea parte de evenimente neprevăzute. Nu trebuie să fie toți cash, dar ia în considerare comisionul de retragere pe care îl vor opri bancomatele din țara respectivă. De asemenea, ține cont de moneda folosită în țara respectivă, pentru a pleca din țară cu banii deja schimbați. Cursul la casele de schimb valutar Bucuresti este de cele mai multe ori favorabil.
  3. Taxe – informează-te cu privire la taxele care pot exista în țara respectivă. Există țări care solicită o taxă pentru intrarea sau pentru ieșirea din țară. De asemenea, același lucru este valabil și în cazul în care mergi cu mașina. Află cât mai multe detalii despre taxele pe care trebuie să le plătești pe autostrăzi.
  4. Hartă – chiar dacă în zilele noastre toată lumea folosește telefonul mobil pentru a căuta o locație sau pentru călătorii, nu strică să ai la tine și o hartă. Poate fi una cu cele mai importante atracții turistice din orașele pe care le vizitezi sau chiar harta țării respective. Nu știi niciodată când rămâi fără baterie la telefon sau când internetul nu este de cea mai bună calitate.
  5. Îmbrăcămintea – ai grijă la hainele pe care le porți într-o țară străină, în special dacă aceasta este cunoscută pentru religia sa. Nu sunt lucruri interzise prin lege, însă poți face acest lucru în semn de respect pentru cultura respectivă. În țările arabe este indicat ca femeile să aibă capul acoperit, iar hainele să acopere umerii și să fie cel puțin până la genunchi. Bărbații ar trebui să poarte pantaloni lungi. Ține cont de aceste lucruri atunci când îți faci bagajul.
  6. Vremea – fii la curent cu datele despre vreme, pentru a ști la ce să te aștepți. Chiar dacă vremea poate fi schimbătoare, trebuie să știi ce fel de haine să pui în bagaj și dacă ai nevoie de o pelerină de ploaie sau de încălțări mai groase. De asemenea, fii atent la atenționările meteo din țara respectivă, mai ales dacă este una predispusă la uragane sau alte dezastre naturale.
  7. Vaccinare – este nevoie de vaccinare în cazul în care vizitezi anumite țări, cum ar fi cele din Africa sau din Asia, cunoscute pentru diverse tipuri de febră sau infecții. Medicul de familie trebuie informat dacă vizitezi o țară periculoasă din acest punct de vedere, iar el va ști ce vaccin este necesar.
  8. Zone de evitat – ar fi indicat să te informezi despre zonele care nu au o reputație prea bună și să le eviți. În acest fel, te vei simți în siguranță și te vei putea bucura de călătorie.
  9. Legi și interdicții – numeroase state au o serie de legi și de interdicții care la noi nu există, motiv pentru care trebuie să fii la curent cu acestea. De asemenea, dacă mergi cu mașina sau dacă vrei să închiriezi o mașină în țara respectivă, acordă atenție legislației rutiere. Fii atent la limita de viteză, dar și la celelalte reguli de circulație. Nu ai vrea să rămâi fără permisul de conducere sau să ți se aplice sancțiunile țării respective.
  10. Adaptor pentru priză – chiar dacă este un aspect de cele mai multe ori ignorat, trebuie să fii conștient că nu în toate țările există același tip de priză ca în România. De aceea, ar fi indicat să te informezi în legătură cu tipul de prize pe care le vei întâlni și să iei cu tine un adaptor potrivit.

Pentru a te bucura de călătorii cât mai frumoase și cât mai ușoare, ține cont de aspectele enumerate mai sus. Țările noi pot fi o adevărată provocare, dacă nu te informezi și dacă nu te pregătești corespunzător.