Sunt simplu de montat, rezistente la foc și umiditate, au un rol important în izolarea fonică și termică, iar avantajele lor nu se opresc aici. Greutatea redusă, siguranța în exploatare, zugrăvirea imediată și faptul că pot fi reciclate în totalitate sunt, de asemenea, lucruri ce nu pot fi ușor de trecut cu vederea. Totuși, dacă vrei să te apuci de construit și nu ai mai montat până acum plăci rigips este posibil să întâmpini mici probleme. Găsești mai jos câteva dintre greșelile pe care le fac adesea mulți dintre cei care folosesc acest material, precum și modalități utile prin care le poți evita.

Pregătirea suprafeței în mod necorespunzător

Înainte de finisare, plăcile din gips-carton trebuie șterse foarte bine de praf, iar marginile tăiate umezite cu apă. După ce au fost îmbinate, e necesar ca suprafața gletuită a rigipsului să fie șlefuită cu o hârtie abrazivă pentru a elimina posibilele denivelări. De asemenea, este recomandată o temperatură optimă de +10 grade Celsius la care se poate începe chituirea îmbinărilor, fără variații semnificative până când pasta de îmbinare este complet uscată.

Umiditatea prea mică sau prea mare existentă în aer afectează și ea suprafața unor plăci de rigips. Ca să te asiguri că vei face o lucrare de nota 10, finisează gips-cartonul după terminarea altor construcții umede precum tencuieli ori turnarea șapei.

Folosirea eronată a benzii de armare

Alegerea greșită și aplicarea incorectă a materialelor pot influența aspectul final al lucrării, rezultând zone neacoperite sau crăpături la îmbinare. Ca să chituiești plăcile de rigips folosește bandă de îmbinare din hârtie ori din fibră de sticlă. Prima opțiune este ideală pentru a asigura rezistența îmbinărilor, însă este dificil de aplicat deoarece trebuie umezită înainte de a fi utilizată. Banda din fibră de sticlă se potrivește sistemelor realizate în spațiile unde umiditatea va fi ridicată, de pildă băi și bucătării.

Aplicarea rapidă a pastei de îmbinare

Pasta de îmbinare utilizată la plăcile de rigips are anumite reguli de amestecare și aplicare. În principiu, găsești instrucțiuni de utilizare pe saci și este important să le respecți deoarece caracteristicile diferă de la un produs la altul. În funcție de banda armată folosită la îmbinare și chitul trebuie să aibă o anumită consistență. Dacă vrei să obții o lucrare de durată, umple cu atenție spațiile dintre plăci cu ajutorul gletierei din oțel pe care ai pus pasta de îmbinare. Aplică în mișcări transversale ca să eviți apariția golurilor în stratul subțire de gips și pune un strat succesiv doar după închegarea celui anterior. Este vorba de un proces care necesită multă răbdare, însă ia-ți timpul necesar pentru a executa această operațiune fără grabă și respectă cu strictețe informațiile prezentate pe ambalajul pastei de îmbinare.

Lipsa rostului de dilatare

Este necesar ca între elementele construcției să lași un rost de dilatare la fiecare 15 metri din care să se poată construi peretele despărțitor și plafonul suspendat. În cazul structurilor realizate din prefabricate, rostul de dilatare trebuie să fie lăsat la fiecare 10 metri.

Depozitarea incorectă a plăcilor de rigips

Dacă te-ai decis să achiziționezi plăci de rigips cu mai mult timp înainte de începerea efectivă a construcției,asigură-te că le poți depozita într-un loc adecvat. Finisarea materialelor umede reprezintă o cauză comună a apariției fisurilor la îmbinări. Ca să eviți orice surpriză neplăcută după montaj, depozitează plăcile de gips carton în interior, mai ales în perioada de toamnă – iarnă când umiditatea din aer este crescută. Totodată, cu minim 48 de ore înainte de utilizare, așează rigipsul în poziție orizontală pe suport din lemn, la o distanță de cel puțin 35 cm între plăci.

Informat cu câteva dintre secretele finisării corecte a plăcilor de gips-carton și având detalii despre greșelile des întâlnite, cu siguranță nu vei avea probleme cu crăpăturile sau lucrul cu aceste materiale. Acordă atenția cuvenită produsele în etapele de depozitare, finisaj și întreținere, iar astfel te vei bucura mult timp de o lucrare executată corect!

Sursa foto