În țări precum India, Australia sau Canada, sportul-rege este privit ca o alternativă de ținut minte, în cazul în care un eveniment neprevăzut le fură oamenilor plăcerea de a juca rugby, crichet sau hochei. Iată cum arată topul celor 7 țări din lume în care fotbalul nostru drag nu este altceva decât un sport de mijlocul clasamentului: 

7. Australia 

Australienii consumă sport pe pâine, fiind unul dintre cele mai active popoare ale lumii. De la mic la mare, toata lumea practică un sport, la diferite niveluri de înțelegere și competiție. Cu toate acestea, australienii ocolesc sportul cu balonul rotund, îndreptându-se către alte activități sportive, precum: rugby, crichet, tenis de câmp etc. Chiar dacă viitorul său pare a fi unul cât se poate de promițător în Australia, momentan, fotbalul își așteaptă cuminte rândul pe banca de rezerve. 

6. Canada 

Canadienii și fotbalul? Puțin probabil să existe o mare compatibilitate între sportul-rege și aceasta țară, în care puștii cresc pe terenurile de gheață al stadioanelor de hochei. Cu un număr impresionant de 7 echipe în NHL (incluzând aici și cea mai bine titrată echipă a competiției, Montreal Canadiens), în momentul de față, canadienii chiar nu au timp de fotbal. Însă, la fel ca în cazul Australiei, fotbalul vine greoi din spate, apropiindu-se, încet dar sigur, de inima acestei țări.  

5. SUA

Ar mira pe cineva prezența acestei țări în topul pe care îl întocmim astăzi? Americanii își văd în continuare de ale lor, servind pe pâine sporturi precum golf, fotbal american, hochei și baseball.

Pe lângă aceste sporturi-cult ale poporului american, o mulțime de alte activități sportive alcătuiesc una dintre cele mai lungi liste cu sporturi, jucate în fiecare zi de locuitorii unei țări.

Fotbalul european se află printre ele, la un nivel diametral opus față de cel din Europa. Însă în ultimii ani, odată cu retragerea unor nume mari din fotbalul european în MLS, pentru ultimele sezoane ale carierei, americanii au început să cocheteze cu noul spectacol pe care fotbalul european îl poate oferi. 

4. Lituania

Iată o țară din Europa ai cărei locuitor nu sunt înnebuniți după fotbal. Lituanienii preferă să își consume energia jucând, urmărind și pariind pe baschet. În timp ce echipa națională de baschet a țării se numără în TOP 5 mondial, omologii responsabili cu balonul rotund nu prind nici măcar primul 100 al clasamentului FIFA. Curios sau nu, într-un poll realizat în 1998 la nivel național, lituanienii au declarat baschetul ca fiind al doilea cel mai iubit lucru din țară, după catolicism.  

3. India 

Fotbalul se bucură de un binemeritat loc 2 în inimile fanilor indieni ai sportului, după sportul-rege al acestei țări: crichetul. Fosta colonie păstrează vie amintirea perioadei în care britanicii au adus cu ei din Regat acest sport, pe care indienii îl ridică și astăzi la rang de religie națională. Cu toate ca numărul indienilor care joacă și se uită la fotbal nu este deloc unul scăzut, calitatea sportului jucat (chiar și la cele mai înalte “standarde” indiene) lasă foarte mult de dorit.  

2. Finlanda 

Locuitorii celei de-a doua țări europene a acestui clasament împart cu cei din Canada dragostea uriașă pentru hochei. Asta înseamnă ca fotbalul ocupă, fără drept de apel poziția a doua a clasamentului, nu? Nici măcar!

Finlanda se identifică de foarte mulți ani cu Formula 1, un sport pe care o țară întreagă îl urmărește, manșă de manșă. Din Finlanda provin unii dintre mari campioni ai acestei competiții: Mika Häkkinen, Keke Rosberg, Heikki Kovalainen, Valtteri Bottas (actualul coleg al lui Lewis Hamilton de la Mercedes). 

1. Venezuela 

Terminăm topul în Venezuela, acolo unde oamenii iubesc baschetul și baseball-ul. Poate părea cel puțin ciudat ca o țară din America Latină să se uite cu dezinteres la fotbal, comparativ cu Brazilia, Argentina, Uruguay sau Columbia.

Însă venezuelenii au decis: fotbalul nu e la fel de captivant ca baseball-ul, sport pe care această țară l-a dominat în anii 40. De atunci și până acum, oamenii au rămas cu sufletele aproape de acest sport. 

Așa cum ai putut vedea, nu toată lumea se simte la fel de apropiată de fotbal. Însă cei care se simt (printre care ne numărăm și noi), iubesc acest sport cu pasiune, de la mic la mare, de la cei din peluză și până la cei care pariază live online pe evenimente sportive din fotbal!