Din păcate, costul este din ce în ce mai mare și, contrar așteptărilor, acesta nu include doar prețul energiei. Pe factura venită de la furnizorul de electricitate există multe alte elemente care compun prețul final și pe care este bine ca fiecare consumator să le cunoască.

În mod normal, furnizorii de energie electrică pun la dispoziția clienților un calculator kw în lei, prin care să poată fi descoperit costul final al facturii. Dacă vrei să calculezi modul în care s-a ajuns la suma respectivă, însă, va trebui să iei în considerare elementele de bază care o compun.

Care sunt elementele care compun o factură la energia electrică?

1. Prețul energiei electrice active. Orice factură prezintă un preț plătit pentru fiecare kWh consumat. Prețul unui kW variază de la furnizor la furnizor. Astfel, pentru a micșora facturile poți căuta furnizorul cu cele mai bune oferte de pe piață.

2. Prețul pentru transport. După ce este produsă, energia electrică este transportată de către un operator, în așa fel încât să ajungă până la tine acasă. Prețul de transport variază în funcție de locul în care consumi energia.

3. Prețul pentru distribuție. În momentul în care ajunge la destinație, energia este distribuită de către un alt operator. Prețul de distribuție variază în funcție de tarifele operatorului și de zona geografică în care se află locul de consum;

4. Contribuția de cogenerare. Este o taxă pe care o plătește orice consumator de energie electrică. Scopul acesteia este acela de a menține funcționarea centralelor electrotermice în condițiile impuse de ANRE. Această contribuție este fixă și este stabilită la fiecare început de an. În 2021, contribuția de cogenerare este de 0.01712 lei/kWh, fără TVA;

5. Costurile pentru certificatele verzi. Certificatele verzi reprezintă o altă componentă care atrage costuri. Aceste costuri sunt destinate producătorilor care prroduc energie din surse regenerabile, pentru a-i încuraja să continue această activitate;

6. Accizele. La fel ca și în cazul unui număr mare de alte bunuri, energia electrică este supusă plății unor accize. Pentru persoanele fizice, acciza plătită este de 0.00523 lei/kWh, fără TVA;

7. TVA. Nu în ultimul rând, orice consumator trebuie să achite o taxă pe valoare adăugată. Aceasta are valoarea de 19% și ajunge în vistieriile statului.

Deși factura este plătita către furnizorul de energie electrică, acesta trebuie să plătească la rândul său toate componentele amintite mai sus. Prețul energiei pe care o consumi în fiecare zi este mult mai mic decât cel plătit, însă toate aceste componente contribuie la buna funcționare a furnizării de energie electrică.

Cum poți să economisești energie?

Din păcate, nu poți elimina niciuna dintre componentele amintite. Ceea ce poți face însă, este să cauți cel mai bun furnizor, să achiziționezi electrocasnice care consumă puțin și să acorzi atenție modului în care consumi energia.