Alegerea scaunului potrivit pentru birou este esenţială pentru a beneficia de confort şi a avea productivitate în munca pe care o desfăşori. Mai mult, scaunul directorial adecvat pentru conformaţia ta este detaliu esenţial pentru a preveni durerile de spate sau de gât şi chiar problemele mai mari de sănătate care te pot imobiliza la pat. Iată care sunt factorii cheie de care trebuie să ţii cont în alegerea scaunului directorial pentru birou.

Înălţime reglabilă

Facilitatea de a modifica înălţimea scaunului este esenţială pentru a beneficia de confort chiar şi în timpul perioadelor lungi petrecute în faţa biroului. În mod ideal, scaunul trebuie să permită ajustarea astfel încât coapsele să fie poziţionate la nivelul şoldurilor. În acest fel se limitează riscurile de tensiune la nivelul şoldului sau a zonei inferioare a spatelui. 

Controlul înclinării spătarului

Facilitatea de a regla unghiul spătarului scaunului directorial pentru birou este un beneficiu major pentru confortul utilizatorului. Potrivit experţilor, o poziţie uşor înclinată pe spate contribuie la protejarea coloanei vertebrale în timpul poziţiei şezut în faţa biroului. 

Dimensiunile scaunului

Utilizatorul are nevoie de un scaun suficient de încăpător pentru a nu se simţi inconfortabil. Pe de altă parte, acesta nu ar trebui să fie nici foarte mare pentru că ar face dificilă utilizarea cotierelor şi ar determina utilizatorul să se aplece în faţă. 

Cotiere reglabile

Studiile sugerează că un scaun directorial cu cotiere reglabile oferă mai mult confort decât unul cu cotiere fixe. Acestea oferă sprijinul necesar pentru mâini, eliminând riscul apariţiei tensiunilor la nivelul umerilor sau a durerilor de încheieturi. De exemplu, în cazul în care cotierele sunt prea sus vor apărea dureri de umeri, iar dacă sunt prea joase generează disconfort la nivelul braţelor şi a încheieturilor mâinii. 

Experţii recomandă poziţionarea cotierelor astfel încât încheietura mâinii să se afle la nivelul tastaturii.

Materiale şi umplutură

Scaunele de birou se pot găsi într-o mare varietate de tapiţerii şi umpluturi, motiv pentru care vei avea de unde să alegi. Scaunele cu spătarul din plasa oferă senzaţie de respirabilitate, păstrând zona bine ventilata şi aerisita. Scaunele directoriale de birou din piele au un aspect elegant şi luxos şi sigur vor impresiona, fiind şi foarte confortabile. Unele scaune au umplutură tare, oferind un suport ferm, în timp ce altele oferă o uşoară amortizare fiind prevăzute cu umpluturi moi. 

Dincolo de toate aceste aspecte, este important să acorzi atenţie confortului de durată. Cu toate că scaunul arată excelent, este posibil să nu ofere ergonomia de care are nevoie corpul tău. 

Mobilitatea

Scaunele directoriale de birou sunt prevăzute cu roţi care oferă mobilitatea şi confortul necesare pentru a te putea deplasa uşor în jurul biroului. În plus, sunt modele de scaune care permit rotirea pe scaun şi schimbarea direcţie de deplasare. Calitatea pieselor mobile, însă, este esenţială. Acestea trebuie să fie suficient de dure pentru a rezista în timp.

Suport lombar

Zona lombară este foarte solicitată în timpul poziţiei în faţa unui birou. Aceasta se afla în partea inferioară a spatelui şi este formată din cinci vertebre. Cu toate că sunt cele mai mari şi mai puternice din coloana vertebrală, cele cinci vertebre au nevoie de susţinere zilnică, în special dacă au apărut probleme în această zonă. 

Deoarece durerile în zona lombara sunt frecvente în rândul profesioniştilor care lucrează la birou, scaunele directoriale, datorită designului pe care îl au, oferă susţinere şi protecţie lombară adecvată. Ideal ar fi, însă, că suportul lombar să poată fi modificat şi ajustat în funcţie de necesităţile utilizatorului. 

În unele cazuri spătarul este modela special pentru a încuraja o poziţia vertebrala adecvată în forma literei S, dar există şi scaune cu spătar neutru la care se poate adăuga ulterior o pernă sau un suport lombar.

Alte caracteristici ergonomice

Termenul de ergonomic se referă la îmbunătăţirea în parametri ştiinţifici, riguros studiaţi, a condiţiilor de la locul de muncă. Pentru a asigura ergonomia, multe din scaunele directoriale de birou au caracteristici diferite. Astfel, un scaun directorial de birou cu tetiera poate ajuta la reducerea stresului de la nivelul gâtului şi a umerilor.

Dacă ai probleme medicale specifice, sau pur şi simplu doreşti mai mult sprijin în anumite zone, este recomandat să iei în considerare toate opţiunile ergonomice cu care poate veni un scaun directorial de birou.