Pentru foarte mulți băutori de vin, răspunsul la întrebarea referitoare la depozitarea vinului este încă incert. În cazul în care ai descoperit plăcerea unui pahar de Chardonnay la masă sau în timpul unei discuții aprinse cu prietenii, trebuie să afli cum trebuie păstrat acest vin alb.

E important să știi care sunt condițiile ideale de păstrare ale unei sticle de vin de calitate, motiv pentru care specialiștii de la BeiCeVrei ți-au pregătit câteva recomandări legate de modul în care ar trebui să procedezi pentru a te bucura de sticla ta preferată de Chardonnay!

Înainte să o deschizi

Dacă ești amator de vinuri, înseamnă că îți place să ai mereu la îndemână o sticlă de vin de calitate. Pentru a te bucura de aceasta oricând dorești, încearcă să respecți următoarele criterii atunci când alegi condițiile de depozitare!

Temperatură 

În general, vinul se păstrează la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade. În cazul băuturii Chardonnay, un vin alb, acesta trebuie depozitat la temperaturi mai scăzute, care să nu depășească 13 grade. Chiar dacă vrei ca vinul tău să se răcească mai repede, nu îl pune în congelator pentru că aceasta metodă îl va face să își piardă din aromă.

Lumină

La fel ca orice altă sticlă de vin, și cea de Chardonnay trebuie să fie ferită de lumina puternică și nu trebuie lăsată în aer liber. Locul ideal pentru vinul tău preferat este o pivniță sau o cramă, locuri în care razele soarelui nu ajung.

Umiditate

Oenologii recomandă un nivel de umiditate moderat (între 50-70%) pentru depozitarea corectă a vinului. Dacă mediul în care îți păstrezi vinul este prea umed, se vor crea spori de mucegai. Pe de altă parte, dacă aerul este prea uscat, dopul se va usca, iar vinul din sticlă va fi expus la aer, ceea ce nu este recomandat.

Poziție

Toate sticlele de vin se păstrează în poziție orizontală. Astfel, lichidul atinge dopul de plută și previne uscarea acestuia.

După ce a fost deschisă

Este adevărat că majoritatea vinurilor pot fi păstrate timp de 3-5 zile de la deschidere până în momentul în care nu mai este recomandat să le consumi. Însă această perioadă poate varia în funcție de tipul de vin ales, precum și de mediul în care îl păstrezi.

În cazul în care tocmai ai deschis o sticlă de Chardonnay și vrei să te bucuri de aroma acesteia mai multe zile, iată cum trebuie să procedezi!

Fiind un vin alb, acesta trebuie păstrat într-un mediu cât mai rece, ferit de lumina directă a soarelui. De asemenea, este important ca dopul de plută să acopere sticla în tot acest interval

Această băutură trebuie consumată în mai puțin de 5 zile din momentul în care sticla a fost desigilată. Odată depășită această perioadă, vinul se va altera. Atunci când un vin se strică el devine, de fapt, oțet. Deși gustul lui nu va fi unul plăcut, vinul „stricat” nu va reprezenta un pericol foarte mare pentru sănătatea ta.

Dacă bei adesea astfel de vin, ai putea să investești într-o pompă-dop vacuumat, care încetinește procesul de oxidare al vinului și îți permite să te bucuri de băutura ta preferată pentru un timp îndelungat.