Citește câteva sfaturi utile pentru pregătirea bărcilor și ambarcațiunilor pentru sezonul rece.

Dacă pe timp de vară, bărcile sunt la mare căutare pentru aventuri pe mare, în sezonul rece este momentul perfect pentru a întreține ambarcațiunile și pentru a le asigura un mod de funcționare optim și anul următor. După ce ai ales modelul perfect dintr-o varietate de anunțuri ambarcațiuni, iată și care sunt metodele de conservare a ambarcațiunilor  în sezonul rece.

De ce nu trebuie lăsate bărcile sau alte ambarcațiuni neacoperite ori neconservate

Bărcile lăsate neacoperite sau neconservate pe timpul iernii pot fi afectate, chiar distruse în întregime în sezonul rece. Materialele componente precum gelcoat, tapițerie sau instrumentar de bord pot fi afectate de temperaturile reci, dacă nu sunt păstrate în condiții optime. Păstrarea incorectă în hale închise și neîncălzite corespunzător poate duce la amplificarea instalării acarienilor și mucegaiului pe toate componentele bărcii, acțiune ce poate fi aproape imposibil de reparat în primăvară/vară.

Cum se pregătește o ambarcațiune pentru sezonul rece

Opera vie, partea de sub apă a ambarcațiunii, trebuie curățată, șlefuită, revopsită cu vopsea antivegetativă înainte de fiecare sezon. De asemenea, eventualele reparații trebuie făcute înainte de intrarea în sezonul rece.

Opera moartă, puntea ambarcațiunii, trebuie verificată înainte de iarnă, pentru a depista eventualele fisuri în gelcoat, balustrade desprinse ori tacheți slăbiți. Toate aceste reparații se fac din timp, înainte de a fi păstrată nefuncțională timp de câteva luni, în sezonul rece.

Ambarcațiunea trebuie curățată și spălată cu produse speciale domeniului nautic și nu cu alte produse de curățare pentru casă ori mașină. Acestea din urmă pot ataca materialele bărcii. Dacă este necesară vopsirea bărcii, aceasta se face înainte de o depozita pentru iarnă, cu o vopsea nautică ce protejează ambarcațiunea de razele UV sau eventualele zgârieturi ce pot apărea.

Echipamentul electric și motorul ambarcațiunii trebuie verificate de un specialist în domeniul nautic. Trebuie verificate luminile de navigație, contactele de la baterie, dar și toate cablajele și detaliile tehnice care fac ambarcațiunea să funcționeze perfect în plin sezon.

Interiorul bărcii trebuie păstrat uscat și aerisit. Geamurile și trapele trebuie să rămână închise și securizate, iar dacă este posibil, se poate monta o ventilație uscată pentru întreaga ambarcațiune. Frigiderul trebuie curățat, golit și lăsat cu ușa deschisă pentru aerisire. La fel și toată instalația de apă, inclusiv rezervoarele de apă reziduale, apa potabilă și sifoanele de scurgere.  Nu uita nici de toate materialele textile aflate pe barcă. Asigură-te că sunt perfect strânse și depozitate într-un loc uscat.

Nu în ultimul rând, verificarea echipamentelor de siguranță este prioritară. Fiecare componentă trebuie examinată pentru a verifica datele de expirare și de revizie ale plutei și vestelor de salvare.

Toate aceste lucruri vă pot ajuta să vă păstrați în siguranță ambarcațiunea în sezonul rece, pentru a putea fi folosită din nou în plin sezon estival.