Cu toate acestea, să îți asamblezi singur mobila nu este neapărat un lucru negativ, întrucât te poate ajuta să economisești bani, să ai satisfacția lucrului dus până la capăt și să apreciezi mai mult obiectele de mobilier pentru simplul fapt că le-ai montat cu mâna ta. Descoperă 6 sfaturi de care să ții cont atunci când îți asamblezi singur mobila.

Pregătește terenul de lucru

Demontează mobila veche, pregătește locul și fă curat cu atenție. Ai grija ca atunci când scoți mobila veche din locuința ta să nu zgârii podelele, mai ales dacă sunt din parchet. Dacă acest lucru se întâmplă, însă, este bine să ai la dispoziție un lac în aceeași nuanță sau de o nuanță apropiată celui folosit pentru finisajul parchetului. 

Verifică dacă ai nevoie de ajutor

În cazul în care piesele de mobilier pe care vrei să le asamblezi sunt de dimensiuni mari (un pat, sau un dulap, spre exemplu) atunci cu siguranță vei avea nevoie de ajutor. De aceea este bine să alegi o zi de weekend în care să te ocupi de asamblarea mobilei, astfel încât prietenul pe care îl vei chema să fie disponibil și să nu trebuiască să îl deranjezi în timpul programului de muncă.

Adună-ți uneltele

Uneltele de care vei avea nevoie depind de componentele mobilei pe care trebuie să o montezi. Dacă studiezi schița și instrucțiunile, cu siguranță îți vei da seama de ce anume ai nevoie. Cu toate acestea, cu siguranță nu strică să ai la dispoziție o șurubelniță electrică cu mai multe capete de insurubare tip bit, un set de nivele laser, o ruletă, o bormașină și un ciocan. Pregătește-le pe toate înainte să începi să desfaci cutiile cu mobilier nou.

Deschide cutia cu grijiă și fă inventarul

E important să deschizi cutia cu grijă, deoarece foarfecele sau cutterele pot zgâria mobila. După ce o deschizi, nu o arunca imediat, ci folosește-o ca suport pentru montarea mobilei, astfel încât să nu zgârii podeaua. Alt lucru demn de notat este faptul că nu trebuie să te apuci imediat de asamblat. Primul lucru pe care să îl faci este inventarul tuturor pieselor. Păstrează toate piesele mici în pungile lor de plastic și nu le deschide până când nu îți vor fi de folos. După ce deschizi o pungă de plastic, folosește o cutie in care să ții piesele organizate, astfel încât să nu cadă de pe masă sau să se rătăcească rostogolindu-se pe podea.

Asamblează mobila în locul potrivit

Dacă te întrebi de ce e bine să asamblezi piesele de mobilier cât mai aproape de locul în care acestea vor fi așezate în cameră, răspunsul este faptul că astfel nu va trebui să depui foarte mult efort pentru a le pune la locul lor și nici nu vei risca să deteriorezi podelele. De asemenea, evită să asamblezi ceva într-o altă cameră decât cea care i-a fost destinată, deoarece e posibil ca la final să îți dai seama că piesa de mobilier nu încape pe ușă.

Fă totul conform instrucțiunilor

Chiar dacă ești obișnuit să meșterești obiecte de mobilier, nu face greșeala de a nu urmări instrucțiunile de asamblare, pentru că, oricâtă experiență ai avea, este foarte posibil să dai greș. Economisește timp și salvează efortul depus făcând totul în ordine.

Fie că te muți la casă nouă sau renovezi, să îți asamblezi mobila singur nu ar trebui să fie foarte dificil, mai ales dacă ai la dispoziție uneltele de care vei avea nevoie și un ajutor de nădejde pentru acele piese de mobilier de dimensiuni mai mari. Ține minte să urmărești instrucțiunile la absolut fiecare pas și vei fi mai mult decât mulțumit de rezultat. Mult succes!

Foto: Shutterstock