În sfârșit a venit vara, anotimpul vacanțelor însorite și după-amiezilor de weekend care se lungesc până târziu în nopțile calde, alături de familie sau prietenii gălăgioși, ademeniți în grădina ta de voia bună și de miresmele îmbietoare ale grătarelor, care sfârâie suculent sub toropeala cărbunilor aprinși. Iar dacă ești suficient de norocos să locuiești la casă sau să beneficiezi de un spațiu potrivit pentru un gratar de gradina, alege o soluție inedită de gătit în aer liber, cu ajutorul căruia, toți invitații tăi vor avea ocazia să experimenteze o nouă dimensiune culinară.  

Sibienii de la Pefoc, brand recunoscut și îndrăgit în România pentru comercializarea și montajul profesional al unei game diversificate de soluții termice neconvenționale, ne fac cunoștință cu un model de grătar ceramic ce poartă denumirea de Big Green Egg. Vechi de peste 3000 de ani, strămoșul grătarului ceramic apare pentru prima dată în Asia de Est și se prezenta sub forma unui cuptor rotund în forma inimii (kamado), fabricat din material ceramic. Tocmai această formă Inedită, ajută fluxul de aer din interior să transforme preparatele gătite de tine, în adevărate delicii culinare ce își vor păstra intacte, frăgezimea și aromele deosebite. La fel ca și în cazul unui semineu reghin căptușit cu plăci ceramice, căldura din interiorul cupolei este dispersată uniform, la temperatura dorită, cu mențiunea că, Big Green Egg funcționează doar pe bază de cărbuni.

Începând cu secolul 20, soldații americani implicați în luptele din Japonia, au fost primii din afara Asiei care au descoperit cât de delicioase și suculente ies mâncărurile preparate cu ajutorul acestui grătar special. La întoarcere, mulți dintre ei au ales să ia ca suvenir, grătare kamado, gândindu-se să aducă și celor dragi de acasă, această nouă experiență culinară.

Așa a apărut în Atlanta anilor 70, compania fondata de Ed Fisher  (Big Green Egg) care a permis tuturor gurmanzilor din SUA să cumpere un kamado. Dacă la început, compania acestuia se limita la a importa grătare din Japonia, cu timpul s-a intervenit prin îmbunătățirea constantă al acestei miraculoase mașini de gătit cu origini străvechi, folosindu-se cunoștințele contemporane, tehnicile de producție și materialele inovatoare.

În prezent, aceste cuptoare tradiționale din lut (strămoșul soluțiilor de mortar refractor din prezent) s-au transformat radical, fiind adaptate la cerințele vremurilor moderne. Confecționate parțial și din ceramică special dezvoltată de NASA, kamado au luat forma unor grill-uri perfect funcționale cu design special, ideale pentru sesiuni de răsfăț culinar în aer liber. Putem remarca că actuala generație de grătare Big Green Egg este rodul unei combinații de înțelepciune antică și tehnologie modernă.

Așadar, dacă te bucuri de o familie mare sau de un grup numeros de prieteni pofticioși și vrei să-i suprinzi, gătindu-le cu pasiunea unui masterchef al grill-ului sau pur și simplu adori să experimentezi constant tehnici noi de gătit, atunci, Big Green Egg este soluția perfectă prin care preparatele tale vor căpăta noi dimensuni și arome, demne de o experiență culinară desăvârșită.

Pe lângă comercializarea și montajul tradiționalului semineu lemne sau a unei varietăți de soluții de încălzire alternativă, Pefoc.ro îți pune la dispoziție o gamă completă de grătare performante din ceramică, prevăzute cu capac (kamado) și accesoriile aferente, menite să transforme gătitul în aer liber, într-o sărbătoare a bunei dispoziții și a gusturilor memorabile.