În plus, foarte multe laboratoare presupun protecție împotriva microbilor și procese de sterilizare destul de complicate. Tocmai de aceea, mobilierul cu care trebuie accesorizat un laborator trebuie să fie corespunzător activității și mediului de lucru.

În acest tip de medii de lucru, un dulap metalic va fi cea mai bună piesă de mobilier. De ce? Fiindcă oțelul din care sunt fabricate dulapurile metalice, precum și diferitele straturi protectoare aplicate pe suprafața acestor piese de mobilier asigură proprietăți cu totul aparte. Descoperă mai multe detalii în rândurile ce urmează!

 

 

Rezistență la bacterii și fungi

Oțelul inoxidabil al unui dulap metalic nu este o suprafață poroasă, astfel încât nu poate fi penetrată de lichide, bacterii, fungi sau mucegai. Prin intermediul proceselor de sterilizare de rutină, riscul dezvoltării și împrăștierii de bacterii este redus semnificativ.

 

Rezistență la umezeală

Oțelul inoxidabil este un oțel cu conținut redus de carbon, având în compoziție crom și nichel. Cromul este foarte rezistent la oxidare și procese corozive. Fiindcă rugina nu este o vulnerabilitate a oțelului inoxidabil, umiditatea nu va prezenta probleme. Tocmai de aceea, un dulap metalic de calitate va fi piesa perfectă de mobilier pentru laboratoare cu mediu de lucru umed și sterilizare pe bază de lichid.

 

Rezistență chimică

Oțelul inoxidabil este foarte rezistent și la acțiunea agenților chimici. Majoritatea sărurilor, chimicalelor organice, solvenților și materialului biologic nu prezintă probleme pentru acest material. În plus, oțelul de calitate este rezistent și la unele baze și acizi. Singurele substanțe care pot afecta integritatea unei astfel de piese de mobilier de birou din oțel inoxidabil sunt acidul acetic, cel fosforic, cel sulfuric și hidroxidul de sodiu (baza).

 

Rezistență la temperaturi ridicate

Nichelul din oțelul inoxidabil asigură rezistență la temperaturi extreme. Astfel, acest material poate rezista la o expunere constantă la peste 800 de grade Celsius. Poate apărea o decolorare a suprafeței la expunerea de durată, însă oțelul va rezista temperaturilor extreme fără a-și modifica forma sau proprietățile. Astfel, mobilierul din oțel inoxidabil este ideal pentru laboratoarele care lucrează cu flacără deschisă.

 

Durabilitate

Oțelul inoxidabil este deosebit de rezistent la impact. În mediile de lucru în care sunt folosite unelte ascuțite sau echipament greu, un dulap metalic va fi cea mai bună alegere. Cu toate că suprafața dulapului se poate îndoi în punctul de contact, aceasta nu va putea fi spartă, ruptă sau tăiată. În plus, vopseaua aplicată prin diferite procese speciale va fi deosebit de rezistentă la zgârieturi și ciobire.

 

Sustenabilitate

Oțelul inoxidabil este un material reciclabil. Elementele de bază ale acestui aliaj (crom, nichel și molibden) sunt foarte valoroase și pot fi recuperate cu ușurință prin separarea de restul materialelor. Astăzi, grija față de mediu și responsabilitatea ecologică sunt foarte importante în salvarea planetei, iar oțelul inoxidabil este un material “curat” din acest punct de vedere.

Echipamentul și mobilierul de laborator reprezintă o investiție importantă, motiv pentru care trebuie să alegi produsele corespunzătoare mediului tău de lucru. Dacă alegi un dulap metalic de calitate, mobilierul tău de laborator va fi funcțional, durabil și va trece cu brio testul timpului.