Am ajuns in sala la Cinema Studio si eram lipsit de asteptari. La final am mai primit o lectie. Mungiu m-a pus la colt. Mi-a demonstrat ca se poate face un film in Romania fix asa cum trebuie.

Mi-a placut foarte mult ca nu a aruncat toata vina pe preotul ortodox. Vina e undeva la mijloc. Pentru moartea Alinei toata lumea are o parte de vina.

Si uite asa pe 10 ianuarie sunt cu pumnii stransi si astept ca "Dupa dealuri" sa fie in lista celor 5 filme straine nominalizate la Oscar. Primul pas a fost deja facut, filmul lui Mungiu este in lista scurta de filme.

Din aceste noua filme vor fi facute cele cinci nominalizari la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain pe 2013. Nominalizările la cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 10 ianuarie.

Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.

"Nu mi se pare corect să am aşteptări prea mari la Oscar, la genul de filme pe care le fac. Sper că oamenii vor viziona filmul şi vor avea răbdarea necesară pentru a înţelege că acesta este un tip diferit de cinema, dar care rămâne tot cinema şi că nu e nimic rău în asta", Cristian Mungiu - The New York Times.

Cine sunt concurentii lui "Dupa dealuri” la Oscar

Amour, Michael Haneke (Austria)

Filmul lui Haneke este principalul favorit. Il recomanda subiectul, regizorul, actorii si premiile castigate. Este castigatorul Palme d'Or la Cannes din 2012.

War Witch (regia Kim Nguyen) este un film canadian despre o fetita care scapa de rebelii africani ce o fortau sa ajunga soldat a castigat premiul pentru cel mai bun film la cea de-a 11 editie a Festivalului de la Tribeca.

Rachel Mwanza, tanara de 14 ani care a interpretat-o pe Komona in War Witch, regizat de Kim Nguyen a luat si premiul pentru cea mai buna actrita, desi tanara nu a mai jucat niciodata in filme si nu este o actrita profesionista.

"No", de Pablo Larraín (Chile)

Filmul in care joaca Gael García Bernal si Alfredo Castro prezinta referendumul din 1988, in urma caruia s-a decis daca Augusto Pinochet isi va continua sau nu mandatul. Filmul este despre un tanar director de advertising, care se intoarce in tara pentru a conduce campania impotriva lui Pinochet.

 

"A Royal Affair - O afacere regala", de Nikolaj Arcel (Danemarca)

Drama istorica A Royal Affair are la baza cartea "l The Visit of the Royal Physician" de Per Olov Enquist si povesteste un episod din istoria Danemarcei. In secolul XVIII casnicia regelui Christian al VII-lea ( Mikkel Boe Følsgaard) este aranjata cu frumoasa printesa Caroline Mathilde (Alicia Vikander).


Caroline este o tanara ce fusese crescuta si educata in Anglia. Comportamentul tulburator al regelui o va impinge pana la urma pe tanara sotie, in bratele nou venitului la curtea regala, doctorul Johann Struensee (Mads Mikkelsen) care o va lasa insarcinata pe tanara regina.

Impreuna cei doi vor conduce o revolutie ce va rupe o natiune in doua. Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Berlin in 2012, unde a castigat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor Mikkel Boe Følsgaard si cel mai bun scenariu, Nicolaj Arcel si Rasmus Heisterberg.

"The Intouchables", de Olivier Nakache si Eric Toledano (Franta)

In urma unui teribil accident cu parapanta, Philippe (Francois Cluzet), un aristocrat instarit, e nevoit sa angajeze un asistent personal si, surprinzator, il alege pe Driss (Omar Sy), un tanar din suburbii, proaspat iesit din inchisoare. Pe scurt, cea mai nepotrivita persoana pentru job.

Lasand la o parte lipsa lui de experienta, cand vine vorba despre umor lucrurile se schimba radical. Si astfel, toate barierele dispar, lasand loc celor mai nebunesti, ciudate si incredibil de amuzante aventuri, in care Philippe si Driss se antreneaza constant, cladind o prietenie puternica, desi improbabila.

Pentru ca pe cei doi tocmai ceea ce ii desparte ii transforma in Invincibilii, doi prieteni capabili sa mute muntii impreuna, sa-l faca pe Vivaldi sa traiasca din nou alaturi de Earth, Wind and Fire, intr-un cuvant sa creeze cu foarte mult umor un univers comun din doua lumi aparent incompatibile.

"The Deep" de Baltasar Kormákur (Islanda)

Este o poveste bazata pe un fapt real pentrecut in 1984 pe una dintre insulele vulcanice Westman. Este povestea unui barbat care este singurul supravietuitor al unui naufragiu si ajunge erou national.

"Kon-Tiki" de Joachim Rønning si Espen Sandberg (Norvegia)

Filmul prezinta cele 101 zile petrecute in Oceanul Pacific de legendarul etnograf norvegian Thor Heyerdahl in 1947.

"Sister" de Ursula Meier (Elvetia)

Filmul prezinta povestea a doi frati, Simon, de 12 ani si Louise care incearcă sa supravietuiasca impreuna, intr-o statiune luxoasa de ski.