ei fiind expuşi riscului de cancer cutanat, din cauza sensibilităţii zonelor neexpuse constant, spune dr. Alin Nicolescu.

Societatea Română de Dermatologie (SRD), în parteneriat cu Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV), va demara, în această vară, pe litoral, o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat. Acţiunea are drept scop sensibilizarea opiniei publice faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare, după ce o campanie desfăşurată în Delta Dunării a dus la depistarea a şase cazuri de cancer de piele, unul de sân şi alte leziuni precanceroase, după consultarea a 150 de persoane din respectiva zonă, a precizat, marţi, medicul Alin Nicolescu, secretar general al SRD.

"În perioada 30 mai - 2 iunie, au fost consultaţi gratuit peste 150 de pacienţi, locuitori ai comunelor Mahmudia şi Murghiol. Din nefericire, au fost depistate mai multe cancere de piele. SRD va relua cât mai des această acţiune, pentru că aceşti oameni au o reală nevoie de consultaţii dermatologice periodice, fiind expuşi zilnic unor radiaţii solare extrem de puternice, iar prin prezenţa noastră în localităţile din Deltă încercăm să fim un suport real pentru aceşti pacienţi" a mai spus Nicolescu.

Potrivit medicilor, pielea trebuie protejată indiferent dacă are sau nu aluniţe.

"Cel mai mare risc de apariţie a unor leziuni precanceroase sau chiar a maladiei oncologice este la mare, dar protecţia pielii nu trebuie ignorată nici în oraş, când ne plimbăm prin soare în miezul zilei, la munte, în maşină, unde soarele arde puternic prin fereastra închisă, sau chiar în zilele cu nor. Riscul apariţiei melanomului este la fel de mare şi pentru cei fără aluniţe. Totuşi, la cel mai mare risc sunt expuşi amatorii de nudism. Zonele neexpuse constant la soare sunt foarte sensibile, de aceea este recomandată utilizarea continuu a cremelor de protecţie, şi nu doar o dată pe zi", a mai spus medicul.

Potrivit lui Nicolescu, în primele trei zile de plajă este recomandată o cremă de protecţie 50 plus, iar apoi, pentru o bronzare rapidă, este suficientă o cremă cu factor de protecţie 25.
.
În cadrul campaniei de prevenire a melanomului pe litoral, medicii dermatologi vor oferi consultaţii gratuit celor aflaţi pe Litoralul Marii Negre, în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Neptun, dar şi tinerilor din liceele bucureştene din principalele centre universitare din ţara: Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, dar şi din Braşov, Constanţa, Craiova, Oradea şi Sibiu.

Campania "Pune stop cancerului de piele! Informează-te!" se va desfăşura simultan în Mamaia, Eforie Nord şi Neptun, în perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie şi 9-11 august, între orele 8.00 şi 17:30.

Astfel, în locurile ce vor fi special amenajate pe plaja hotelului Iaki din Mamaia, pe cea a hotelului Europa din Eforie Nord, precum şi pe plaja din Neptun (zona "La steaguri"), minimum 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune (cărora li se vor adăuga medici din Constanţa), vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite pacienţilor, dar şi turiştilor doritori de investigaţii de prevenţie. Pe lângă pliantele informative legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, turiştii vor primi şi mostre de creme fotoprotectoare.