Cei care trec pentru prima oară prin Nekoma, în apropierea graniţei dintre Statele Unite şi Canada, ar putea avea o surpriză, relatează Daily Mail.

Orăşelul se află în mijlocul pustiului, într-unul dintre cele mai slab populate state americane, cu doar 3 locuitori pe kilometru pătrat. Cei cincizeci de localnici din Nekoma pot însă să vadă, din orice punct al oraşului, o piramidă uriaşă menită să-i protejeze de ruşi.

Nekoma, piramide

Piramida americană nu adăposteşte foşti conducători ai statului, nu este aliniată astronomic şi nici măcar nu ajută turismul din zonă. Edificiul este aflat în Complexul de Apărare Stanley R. Mickelsen, parte a programului de apărare antirachetă Safeguard, lansat în 1975. Principalul scop al acestuia era protejarea rachetelor balistice intercontinentale americane, astfel oferind Statelor Unite posibilitatea de a riposta, în cazul unui atac nuclear din partea sovieticilor.

Nekoma, piramide

Complexul militar Stanley R. Mickelsen, numit după generalul-locotenent Mickelsen, care a condus Comandamentul de Apărare Aeriană al SUA, până în 1957, avea rolul de a proteja rachetele balistice intercontinentale LGM-30 Minuteman, de la baza aeriană Grand Forks. Complexul, construit strategic într-o zonă foarte puţin populată, găzduia 30 de rachete LIM-49A Spartan şi 70 de rachete Sprint. Construcţia bazei s-a încheiat în 1975 şi a început să funcţioneze la capacitate maximă în luna septembrie a aceluiaşi an.

Nekoma, piramide

Cele 30 de rachete LIM-49A Spartan erau proiectate să intercepteze focoase nucleare transportate de rachete balistice intercontinentale, la distanţă, cât timp aceastea se aflau încă în afara atmosferei, şi să le distrugă, folosind o încărcătură atomică de cinci megatone. Rachetele Sprint erau echivalentele cu rază scurtă de acţiune şi viteză mare ale LIM-49A Spartan. În cazul unei ameninţări confirmate, acoperişul depozitului în care erau păstrate urma să fie detonat, pentru o lansare cât mai rapidă. Sprint erau capabile să accelereze până la 100g şi să atingă viteze de până la Mach 10, în doar câteva secunde.

Departamentul Apărării din Statele Unite a decis închiderea Complexului Stanley Mickelsen, în luna iulie, 1976, la nici un an de la inaugurare. Decizia a fost luată, în principal, din cauza costurilor şi a faptului că noile rachete sovietice, echipate cu focoase nucleare multiple, ar fi străpuns, oricum, sistemul. Clădirile au fost abandonate la scurt timp după aceea, astfel că piramida din nordul SUA a rămas doar un monument.