Cel puțin, aceasta este rețeta succesului pe care unii dintre marii sportivi ai lumii au urmat-o pentru a obține rezultate notabile.

Unul dintre principalele obstacole și, totodată, motivul care i-a ambiționat pe mulți sportivi să devină mai buni a fost sărăcia. Poveștile cu marii jucători care nu aveau bani să își cumpere ghete de fotbal, mingi de baschet, rachete de tenis sau bilete de autobuz pentru a participa la competiții sunt numeroase și arată tinerilor din noile generații că, atunci când există determinare, curaj și ambiție, visurile se pot îndeplini. Neymar este unul dintre jucătorii de fotbal care a trăit într-o sărăcie extremă, dar a reușit să ajungă unul dintre cei mai bine plătiți sportivi din istoria acestui joc.

Pe lângă sărăcie, marii sportivi au avut de înfruntat și alte obstacole, precum problemele de sănătate, batjocura celor din jur sau eșecurile constante. Cu toate acestea, au reușit să facă performanță, iar poveștile lor sunt lecții de viață.

Kieran Behan - gimnast

Când avea 10 ani, Kieran Behan a fost operat pentru îndepărtarea unei tumori canceroase din coapsă. Operația a decurs prost și s-a trezit urlând de durere, pentru că a suferit leziuni masive ale nervilor. Medicii i-au spus că nu va mai putea merge niciodată, însă el s-a ambiționat să demonstreze contrariul. Înainte de operație era pasionat de gimnastică și se  hotărâse să devină campion mondial. După 15 luni în care a fost imobilizat într-un scaun cu rotile, Kieran Behan s-a întors în sala de gimnastică. Însă, după doar câteva luni, a alunecat de pe o bară înaltă și s-a rănit grav la cap. În urma acestei accidentări a pierdut un an de școală, iar când s-a întors, sprijinit de un baston, a fost batjocorit de colegii săi. 

A avut nevoie de trei ani să revină la performanțele dinainte de accident, perioadă în care a suferit mai multe fracturi. Un alt moment dificil din viața sa a fost când și-a frânt genunchiul, la scurt timp după ce a fost selectat pentru Campionatele Europene. 

Cu toate acestea, Kieran Behan nu a renunțat niciodată la pasiunea sa și a devenit campion mondial în 2011. Momentul său de glorie a fost când s-a calificat la Olimpiadele de la Londra din 2012. A devenit, așadar, campion olimpic în ciuda durerilor și traumelor suferite.

Michael Jordan - jucător de baschet

Michael Jordan este cunoscut drept unul dintre cei mai buni jucători de baschet din toate timpurile. El atribuie succesul pe care l-a obținut numeroaselor eșecuri deoarece, susține sportivul, acestea nu l-au descurajat, ci, din contră, l-au făcut să încerce și mai mult să facă performanță. 

În liceu a fost eliminat din echipa de baschet, dar a mers mai departe. În cariera sa a pierdut 300 de jocuri și a ratat să marcheze punctul final de 26 de ori. Cei mai mulți campioni sunt descurajați de eșecuri, însa Michael Jordan a avut o atitudine de învingător, aceasta fiind rețeta succesului său.

Bethany Hamilton - surferiță

Bethany Hamilton a crescut în Hawaii, astfel că la varsta de 7 ani era deja pregătită să facă surf. În 2003, pasiunea ei pentru acest sport a fost zdruncinată, deoarece și-a pierdut brațul stâng, după ce a fost atacată de un rechin. În timpul recuperării și-a făcut sieși două promisiuni: în primul rând, nu va plânge pentru pierderea suferită; în al doilea rand, se va urca din nou pe placa de surf. 

A avut de întâmpinat multiple obstacole până să dobândească succesul cu o singură mână. Accidentul a învățat-o să-și învingă frica în momentele terifiante și și-a dedicat viața întru ajutorarea tinerilor cu handicap. 

Muhammad Ali - boxer

Considerat cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, Muhammad Ali a câștigat numeroase premii și a inspirat foarte mulți oameni prin intermediul carierei și al stilului său de viață. Dupa ce s-a retras din ring, și-a dedicat viața acțiunilor filantropice, în special cele care aveau legătură cu boala Parkinson, de care el a suferit. Muhammad Ali și-a asumat mereu riscuri, începând de la vârsta de 12 ani, când cineva i-a furat bicicleta și atunci s-a hotărât să învețe să lupte, pentru a-i putea înfrunta pe viitorii tâlhari. 

Muhammad Ali a fost un exemplu de asumare a riscurilor calculate și rămâne o inspirație pentru multe generații de sportivi. 

Acestea sunt doar câteva exemple de sportivi care nu au renunțat sub nicio formă la visurile lor. De-a lungul istoriei sportive, au fost numeroși campioni care au inspirat mii de copii din întreaga lume, cu povesti asemănătoare cu cele prezentate în rândurile de mai sus.

Sursa foto: Shutterstock