A picat de doua ori examenul de admitere la facultatea la care isi dorea sa intre in tara natala, apoi a fost refuzat de nu mai putin de 10 ori de Harvard. Cand, in sfarsit, si-a luat o diploma, nu a fost angajat nici macar de KFC. Cu toate acestea, la 40 de ani a devenit miliardar.

El este Jack Ma, fondatorul gigantului Alibaba, cel mai mare site de e-commercing din lume.

Jack Ma, pe numele sau adevarat Ma Yun, s-a nascut pe 15 octombrie 1964 in Hangzhou, un oras din sud-estul Chinei, intr-o familie cu trei copii. Acesta si-a petrecut primii ani intr-o perioada in care China comunista era aproape complet izolata de catre Occident si a invatat devreme ce inseamna lipsurile.

O prima schimbare in viata sa a avut insa loc in anii '70, dupa vizita presedintelui american Richard Nixon. Aceasta vizita a adus o oarecare deschidere a Chinei, iar Hangzhou s-a transformat intr-un oras turistic.

Ma Yun a profitat de oportunitatea ivita si a inceput sa mearga la hotelurile din oras pentru a-si oferi serviciile de ghid in schimbul lectiilor de limba engleza. Acesta le arata turistilor cele mai importante locuri din oras si le cerea in schimb sa-l invete limba engleza. Asa a ajuns tanarul Ma Yun sa fie numit "Jack", dupa ce s-a imprietenit cu un turist american.

"Jack" a crescut si a realizat ca singura sansa sa razbata in China comunista si sa devina un om care sa isi poata intretine familia era sa termine facultatea. Numai ca soarta ii rezervase altceva. Acesta a picat de doua ori examenul de admitere si a fost nevoit sa-si schimbe prioritatile. A intrat pana la urma la Institutul Pedagogic si a obtinut o diploma de profesor de engleza, care nu l-a ajutat insa prea mult la inceput, dupa cum chiar el a povestit.

Pentru tanarul "Jack" au urmat apoi 10 aplicari la renumita Universitate Harvard, insa toate refuzate. Ba chiar mai mult, acesta a aplicat la peste 30 de joburi, inclusiv la un restaurant KFC. Din 24 de candidati, el a fost singurul respins.

Nu a fost primit nici in politie, asa ca s-a angajat ca profesor de engleza cu un salariu lunar de 12 dolari!

Viata lui Ma Yun s-a schimbat insa in 1995, atunci cand a ajuns pentru prima data in Statele Unite. Acesta i-a facut o vizita unui prieten in Seattle si a cunoscut termenul "World Wide Web". A facut pentru prima data cunostinta cu internetul!

Prima sa cautare a fost "bere" si a vazut ca niciun rezultat nu era din China. Astfel, la intoarcerea in tara natala a hotarat sa faca un site numite "China Pages".

Ideea sa de afacere nu a reusit, insa patru ani mai tarziu a avut o noua idee. Acesta s-a gandit sa investeasca intr-un produs numit Alibaba, un site de e-commerce. Si-a convins chiar 17 prieteni sa bage bani.

In primii trei ani, Alibaba nu a fost profitabil, astfel ca Ma Yun a decis sa schimbe ceva. Cum bancile se fereau de colaborari din cauza statutului cvasianonim al lui "Jack", acesta si-a facut propria platforma de plati - Alipay.

"Am vorbit la acea vreme cu multi oameni despre Alibaba si Alipay", rememoreaza Jack. "Mi-au spus ca este cea mai idioata idee, dar nu mi-a pasat ca este stupida, cat timp oamenii o puteau folosi", spune cel care este acum detinatorul unui sistem de plata folosit de 800 de milioane de oameni.

Ani mai tarziu, in 2005, Yahoo a riscat si a investit un miliard de dolari in Alibaba, in schimbul a 40% din actiuni. A fost momentul in care Alibaba a trecut peste eBay pe piata chinezeasca si si-a inceput adevarata ascensiune. Apogetul a fost atins in 2014, atunci cand, in urma listarii pe Bursa de la New York, pachetul de actiuni al Yahoo, cumparat cu 1 miliard, a ajuns sa valoreze de 10 ori mai mult.

La acel moment, Alibaba ajunsese deja sa valoreze 150 de miliarde de dolari, iar averea lui Jack Ma se ridica la 22,4 miliarde de dolari.

In ciuda statutului sau actual, Jack Ma ramane un om modest, spun apropiatii sai: "Sunt acelasi om care castiga 20 de dolari pe luna in urma cu nu foarte mult timp", spune si el.

"Cel mai mare esec este sa renunti" si "Lumea nu isi va aminti ce ai spus, dar cu siguranta nu va uita ce ai facut", sunt doua dintre principiile de viata ale lui Jack Ma.